<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Duitse bisdommen vervangen kerkkranten door nieuw tijdschrift

KNA 10 augustus 2023
image
Foto: Bank Phrom - Unsplash

Veertien katholieke regionale uitgeverijen heffen hun kranten op en gaan vanaf Pasen 2024 een nieuw tijdschrift produceren. Het is het grootste samenwerkingsproject van kerkelijke media in de recente Duitse geschiedenis.

Het tijdschrift moet om de twee weken verschijnen en de tot nu toe wekelijks verschijnende diocesane kranten vervangen, zo maakten de deelnemende partijen woensdag bekend.

Kosten verlagen

De partners zeggen dat het samenwerkingsproject de kosten zal verlagen en tegelijkertijd hun huidige 85.000 betalende klanten een product van hoge kwaliteit zal blijven bieden. De oplage van de kerkelijke pers daalt al enkele decennia.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het project behelst een samenwerking tussen de bisdommen en aartsbisdommen van Berlijn, Dresden-Meissen, Erfurt, Fulda, Goerlitz, Hamburg, Hildesheim, Limburg, Magdeburg, Mainz, München-Freising, Osnabrück, Paderborn en Würzburg. Er zijn in totaal 27 katholieke bisdommen in Duitsland.

Gezamenlijke redactie, geen gezamenlijke titel

Volgens de overeenkomst wordt het tijdschrift geproduceerd door een centrale redactie in Osnabrück. De regionale redacties kunnen zich dan concentreren op lokale en regionale inhoud. Het zou ook capaciteit vrijmaken voor meer digitaal aanbod. De partners zijn het niet eens geworden over een uniforme titel. De oude namen van de diocesane kranten blijven grotendeels behouden.

De directeur van het mediahuis Sankt Michaelsbund in München, Stefan Eß, zegt dat de samenwerking aanvankelijk was overeengekomen voor drie jaar. Hij voegt er echter aan toe dat er een “duidelijke visie is dat het door zal gaan en dat andere partners zich na verloop van tijd zullen aansluiten”.

‘Constructieve kwaliteitsjournalistiek’

Over de focus van de inhoud zei de verklaring dat ze wilden samenwerken aan “constructieve kwaliteitsjournalistiek, die de vragen van vandaag op een oplossingsgerichte manier behandelt en bruggen wil bouwen”. Het nieuwe magazine zal “impulsen bieden voor een geloofsleven” en mensen aanmoedigen om actief vorm te geven aan de toekomst.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.