<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Duitsers massaal de straat op tegen racisme, ook kerkleiders demonstreren mee

KNA 22 januari 2024
image
Deelenemers aan de demonstratie tegen racisme in Berlijn op 21 januari 2024. Foto: Stefan Müller - Flickr (CC-BY-NC)

Honderdduizenden mensen gingen dit weekend in tientallen Duitse steden de straat op in demonstraties tegen rechts-extremisme. Ook diverse katholieke kerkleiders demonstreerden mee.

In Duits Limburg namen bisschop Georg Bätzing en verschillende andere vertegenwoordigers van het bisdom deel aan de campagne ‘Samen voor democratie’. “Het is belangrijk om hier te zijn en een voorbeeld te stellen voor democratie, diversiteit en tolerantie”, zei de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie.

Populistische slogans

De aartsbisschop van Hamburg, Stefan Heße, zei in een video die tijdens de demonstratie in de Hanzestad is opgenomen: “Ik doe bewust mee omdat ik er als burger voor wil zorgen dat onze liberale basisorde in Duitsland het stabiele fundament van ons samenleven blijft.”

Heße voegde eraan toe dat hij zich grote zorgen maakte over de vele populistische en extreemrechtse slogans. Heße, die binnen de bisschoppenconferentie verantwoordelijk is voor vluchtelingenzaken, zei dat het belangrijk is “dat wij als christenen een duidelijk standpunt innemen en opkomen voor de waardigheid van ieder mens, in het bijzonder migranten”.

Videoboodschap

Aan de demonstratie in Keulen deed ook stadsdeken Robert Kleine mee. In Münster namen hulpbisschoppen Stefan Zekorn en Christoph Hegge deel aan de demonstratie op het plein van de kathedraal. Ongeveer 25 medewerkers van de regionale Caritas-vereniging voor Oldenburg gingen in Vechta de straat op om op te komen voor democratie en tegen vreemdelingenhaat.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier heeft de talrijke demonstraties in Duitsland tegen rechts-extremisme geprezen. “Deze mensen geven ons allemaal moed. Ze verdedigen onze republiek en onze grondwet tegen haar vijanden”, verklaarde hij in een videoboodschap die zondag in Berlijn werd gepresenteerd.

Burgerlijke moed

Ook de voorzitter van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, Josef Schuster, verwelkomde de protesten. “Ik heb altijd het gevoel gehad dat mensen de prognoses en verkiezingsuitslagen van de AfD wel zien, maar dat het niemand van achter de kachel vandaan trekt”, zo vertelde Schuster zaterdag aan de krant Augsburger Allgemeine. Hij zegt te hopen dat mensen ook in hun dagelijks leven burgerlijke moed zullen tonen en zich uitspreken tegen racisme en antisemitisme – op het werk, in het gezin, onder vrienden en in sportclubs.

Directe aanleiding voor de demonstraties waren onthullingen dat de populistische AfD samen met andere extreemrechtse partijen plannen hadden gesmeed voor massale uitzetting van vreemdelingen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.