<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Misbruikonderzoek Duitse Kerk uitgelekt

KN Redactie 13 september 2018
image
(Foto: Martin Voss ccby flickr.com)

De resultaten van het misbruikonderzoek in de Duitse katholieke Kerk, dat over twee weken zou worden gepubliceerd, is gelekt door het Duitse weekblad Spiegel.

De Duitse bisschoppen wilden het rapport aan het begin van hun najaarsvergadering, op 25 september, publiceren. In het kader van het onderzoek zijn meer dan 38.000 personeelsdossiers van de 27 bisdommen over de periode 1946-2014 onderzocht.

Helft jonger dan 13

In die periode zijn 3677 minderjarigen slachtoffer geworden van seksuele vergrijpen. Die waren overwegend van het mannelijk geslacht, waarvan meer dan de helft jonger dan 13 jaar. In een op de zes gevallen was er sprake van enige vorm van verkrachting. In totaal zijn 1670 daders geïdentificeerd, meldt de Spiegel. Het gaat om priesters, diakens en religieuzen.

Meldpunt

Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van de misbruikschandalen die in 2010 aan het licht kwamen. In het vervolg daarop hebben de Duitse bisschoppen een meldpunt ingesteld en een compensatieregeling.
In de personeelsdossiers zijn nauwelijks aanwijzingen gevonden van misbruik. Beschuldigde clerici zijn vaak van plaats naar plaats overgeplaatst. Slechts een derde van hen kreeg te maken met een kerkelijk proces, maar kwamen er volgens de Spiegel er met minimale straffen vanaf.

‘Onverantwoord’

De met misbruikzaken belaste bisschop, Stephan Ackermann, heeft in een reactie laten weten te betreuren dat de resultaten van het vierjarig onderzoek is uitgelekt.
Ackermann spreekt over een “onverantwoorde” daad, die volgens hem “een zware slag” betekent voor de slachtoffers van seksueel misbruik. In de week voorafgaand aan de publicatie zou een telefonische hulpdienst worden opgezet om slachtoffers op te vangen.
“Wij kennen de omvang van het seksueel misbruik, dat door de resultaten van de studie is aangetoond. Het is voor ons deprimerend en beschamend”, aldus Ackermann. (Kath.net)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.