<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Paus benoemt twee nieuwe Duitse aartsbisschoppen

Roland Juchem - KNA 11 december 2023
image
Hulpbisschop Herwig Gössl van Bamberg wordt gepromoveerd tot aartsbisschop. Hij en de andere nieuwe aartsbisschop, Udo Bentz van Paderborn, gelden als gematigde conservatieven in de progressief overhellende Duitse Kerk. Foto: Aartsbisdom Bamberg - Dominik Schreiner

Twee nieuwe aartsbisschoppen op één dag – dat is ongebruikelijk. Met de benoeming van Udo Bentz voor Paderborn en Herwig Gössl voor Bamberg, die beiden op 9 december door het Vaticaan werden aangekondigd, lijkt de paus meer rust en gematigdheid te willen brengen in de katholieke Kerk in Duitsland.

Na ruim 14 maanden heeft Paderborn een nieuwe aartsbisschop. Bamberg wachtte bijna net zo lang. Dat is iets langer dan de gemiddelde vacature van een Duitse bisschopszetel tot nu toe. Het is ook een indicatie dat er niet meer zoveel kandidaten zijn voor de functie van katholiek bisschop.

Aan de conservatieve kant

Daarom wordt de huidige hulpbisschop van Mainz, Bentz, naar Paderborn gestuurd en neemt de hulpbisschop van Bamberg, Gössl, het over als aartsbisschop in het noordelijke Beierse bisdom. Bentz en Gössl zijn allebei 56 jaar oud en kunnen waarschijnlijk nog twintig jaar helpen om de Kerk in Duitsland vorm te geven.

In termen van kerkpolitiek zijn de benoemingen niet gemakkelijk in een hokje te plaatsen. Gössl stond meerdere keren aan de kant van de conservatieve minderheid onder de Duitse bisschoppen, maar niet bij alle controversiële kwesties. Van Bentz wordt door zijn naaste omgeving gezegd dat hij in principe vrij conservatief is, maar dat hij “nieuwe dingen heeft geleerd” tijdens de synodebesprekingen.

Omstreden Synodale Commissie

Bentz heeft vooralsnog geweigerd antwoord te geven op de brandende vraag of hij deel zal nemen aan de nieuwe Synodale Commissie waarin bisschoppen en leken in Duitsland in de toekomst samen beslissingen moeten nemen. Hij zei dat hij dit eerst wil bespreken met anderen in de leiding van zijn bisdom.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Tot nu toe hebben vier van de 27 Duitse lokale bisschoppen geweigerd om deel te nemen aan de commissie. Het Vaticaan heeft duidelijk gemaakt dat het de oprichting ervan afkeurt.

Hoog in de boom

Als hoofden van metropolitane aartsbisdommen zullen Bentz en Gössl in de toekomst hoge posities bekleden in de Duitse bisschoppenconferentie. In de interne hiërarchie komt deze groep direct na de twee kardinalen Rainer Maria Woelki (Keulen) en Reinhard Marx (München en Freising).

Twee van de eerder vacante bisschopszetels in Duitsland zijn nu weer opgevuld, maar er zijn nog meer vacatures in de Duitse Kerk. De bisschopszetel in Rottenburg-Stuttgart is nog warm sinds het aftreden van Gebhardt Fürst vorige week maandag, en het zal tijd kosten om een opvolger te vinden. Het bisdom Osnabrück zal volgens insiders minstens tot Pasen moeten wachten op de benoeming van een nieuwe bisschop.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.