fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Politie-inval bij kardinaal Woelki in onderzoek naar meineed: ‘Omstandigheden kunnen voor en tegen hem pleiten’

Luuk van den Einden 27 juni 2023
image
Vanochtend deed de politie huiszoekingen in de woning van kardinaal Rainer Maria Woelki en vijf andere locaties in het aartsbisdom Keulen. De kardinaal wordt ervan verdacht meineed te hebben gepleegd tijdens een rechtszaak eerder dit jaar. Beeld: WDR Aktuell

Op zes locaties in het aartsbisdom Keulen heeft de politie vanochtend huiszoekingen gedaan. De invallen houden verband met het onderzoek naar kardinaal Rainer Maria Woelki. Hij wordt ervan verdacht onder ede gelogen te hebben over zijn medeweten van misbruikbeschuldigingen tegen twee priesters.

Vanaf acht uur vanochtend vonden politie-invallen plaats op verschillende locaties. In Keulen werden de aartsbisschoppelijke woning van kardinaal Woelki en de kantoren van de vicaris-generaal en de kerkelijke rechtbank doorzocht. In de plaatsen Kassel en Lohfelden deden de autoriteiten huiszoekingen bij het IT-bedrijf dat het e-mailverkeer van het aartsbisdom Keulen beheert. Dat meldt persbureau KNA.

‘Slechts een verdenking’

Het Openbaar Ministerie van de deelstaat waartoe Keulen behoort, laat in een verklaring weten dat “de maatregelen verband houden met onderzoek naar wat tot nu toe slechts een verdenking is”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kardinaal Woelki is nog niet in staat van beschuldiging gesteld, benadrukt het OM. De huiszoekingen draaien om het “vastleggen van omstandigheden die zowel voor als tegen [Woelki] kunnen pleiten”. Voor de volledigheid herhaalt het OM dat “de verdachte niet beschuldigd is van het actief of passief verhullen of uitvoeren van misbruikhandelingen”.

Zonder hinder

Volgens de autoriteiten verliepen de invallen zonder hinder. Op Twitter zijn foto’s verschenen waarop te zien is dat kardinaal Woelki zelf de poort van zijn woning opendoet voor de politie.

Verschillende media waren blijkbaar vooraf al op de hoogte van de huiszoekingen: verschillende journalisten en fotografen hadden zich bij de ingang van het aartsbisschoppelijk paleis geposteerd om verslag te doen.

Meineed

Eerder dit jaar had kardinaal Woelki een rechtszaak aangespannen tegen de sensatiekrant Bild, die had beweerd dat Woelki een priester had overgeplaatst terwijl hij weet had van beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen hem. De kardinaal won die zaak, maar nu wordt hij ervan beschuldigd destijds onder ede te hebben gelogen. Op meineed, zoals deze misdaad heet, kan tot wel vijftien jaar celstraf staan.

Woelki verklaarde in de rechtbank niets te weten over de beschuldigingen tegen twee priesters die minderjarigen seksueel misbruikt zouden hebben. Er zouden echter twee documenten bestaan die mogelijk kunnen bewijzen dat Woelki wel op de hoogte was van die beschuldigingen. Volgens Kerknet was de politie vanochtend naar de originelen van die documenten op zoek.

‘Geen voorbarige oordelen’

In een verklaring heft het aartsbisdom Keulen het volgende laten weten over de invallen: “Door het inzien van zakelijke documenten en e-mails moet vastgelegd worden of de beschuldigingen tegen kardinaal Woelki bevestigd of juist ontkracht kunnen worden.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“De ervaring leert dat het enige tijd zal duren voordat daar duidelijkheid over is”, vervolgt het aartsbisdom. “Tot die tijd vragen we mensen om dit lopende onderzoek niet aan te grijpen voor het uiten van voorbarige oordelen.”