<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

Meineed of een slecht geheugen? Woelki hangt gevangenisstraf boven het hoofd vanwege valse verklaringen onder ede

Anton de Wit 12 mei 2023
image
Kardinaal Woelki in 2021. Foto: CNS - Harald Oppitz, KNA

Kardinaal Rainer Maria Woelki van Keulen zwoer onder ede dat hij geen weet had van beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen een priester in zijn aartsbisdom. Nieuwe details in de zaak roepen de vraag op: hoe geloofwaardig is dat? Het Keulse OM doet inmiddels onderzoek naar meineed, wat Woelki tot 15 jaar cel kan kosten.

Op 26 april had de rechtbank kardinaal Woelki nog in het gelijk gesteld in zijn rechtszaak tegen Axel-Springer Verlag, de uitgever van Bild. Het Duitse tabloid had volgens de rechter onvoldoende aannemelijk gemaakt dat Woelki een priester had overgeplaatst terwijl hij weet had van beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen hem.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De priester in kwestie zou in 2001 een 16-jarige prostituee bezocht hebben. Maar het was hem, zo hield Woelki onder ede vol, “tot op de dag van vandaag” door niemand verteld. Twee documenten erover zei hij niet te kennen: een waarschuwing van de politie dat de priester niet met jongeren zou moeten werken, plus notulen van een gesprek tussen bisdomsofficials en een man die beschuldigingen tegen de priester had geuit.

Tik op de vingers

Deze bron verwees naar een door Woelki ondertekende brief uit 2018 aan de Congregatie voor de Geloofsleer, waarin alle beschuldigingen aan de priester in detail werden uiteengezet. Weliswaar bevestigde het aartsbisdom het bestaan van die brief, maar Woelki zwoer dat hij zich er niets van herinnerde. De rechtbank stelde hem in het gelijk en tikte Bild op de vingers.

“Al ging de rechter er aanvankelijk in mee, zijn Ruttiaanse ‘geen actieve herinnering’ kan weleens de genadeslag zijn voor Woelki”

Lang heeft de Keulse kardinaal echter niet kunnen genieten van deze juridische overwinning. Duitse media brachten deze week nadere details naar buiten over de al genoemde gespreksnotulen, waarin te lezen is dat de dekens van het aartsbisdom de casus uitvoerig besproken hebben met Woelki zelf.

Onderzoek naar meineed

In een korte verklaring stelt het aartsbisdom dat Woelki’s getuigenis overeind blijft: de documenten bestaan, maar Woelki kan zich er gewoon niets meer van herinneren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dat wordt echter steeds minder aannemelijk, vindt ook de openbare aanklager van het parket in Keulen, die dinsdag verklaarde een onderzoek naar meineed te zijn gestart. In Duitsland staat daar een gevangenisstraf van minimaal een jaar en maximaal vijftien jaar op.

Vergrootglas

De Duitse katholieke Kerk ligt momenteel extra onder het vergrootglas vanwege de afhandeling van misbruikzaken door hooggeplaatste geestelijken. Diverse bisdommen hebben daar al onderzoeken naar gehouden, waardoor de een na de andere bisschop in opspraak komt – recent nog de voormalige aartsbisschop van Erfurt, Robert Zollitsch.

image
Kardinaal Woelki bij de presentatie van het Keulse misbruikrapport in maart 2021. Foto: CNS - Ina Fassbender, Reuters

De wrange ironie blijft dat kardinaal Woelki zelf een van de aanjagers is van dit kritische zelfonderzoek van de Duitse bisdommen. Zijn eigen aartsbisdom nam er het voortouw in, wat leidde tot een spraakmakend rapport in maart 2021. Dat maakt het des te ongeloofwaardiger dat hij nog in 2018 ongezien een brief zou hebben ondertekend waarmee het aartsbisdom een misbruikdossier naar Rome stuurde.

Absoluut nulpunt

Hoewel het rapport uit 2021 Woelki vrijpleitte, zwol de kritiek op de kardinaal alleen maar aan. Een jaar later diende hij alsnog zijn ontslag in bij de paus. Tot grote ergernis en onbegrip van vele Duitsers heeft Franciscus daar tot op heden niet op gereageerd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Als Woelki inderdaad vervolgd gaat worden voor meineed, kan een reactie uit Rome echter niet lang meer op zich laten wachten. Maar zelfs als het niet tot vervolging komt of een nieuwe rechtszaak tot vrijspraak leidt, wordt zijn positie in Keulen steeds onmogelijker. Terecht of onterecht, het vertrouwen van de Keulenaren in hun aartsbisschop is tot een absoluut nulpunt gezakt.

Weinig indruk

Dat Woelki nu al meermaals gelijk kreeg in zijn rechtszaken tegen Bild, zal ook weinig indruk meer maken. Bild is een boulevardblad, dat bepaald niet bekend staat om zijn integere journalistieke aanpak. Maar dat de rechter de methode hekelt, wil nog niet zeggen dat de conclusies van Bild niet klopten.

Dus zelfs al ging de rechter er aanvankelijk in mee, zijn Ruttiaanse ‘geen actieve herinnering’ kan weleens de genadeslag worden voor Woelki.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.