fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Voormalig voorzitter Duitse bisschoppenconferentie beschuldigd van verzwijgen en toedekken misbruik

Volker Hasenauer - KNA 18 april 2023
image
Toenmalig voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie aartsbisschop Robert Zollitsch op archiefbeeld uit 2013. Foto: CNS - Alessandro Bianchi, Reuters

Desinformatie, vervalsing van dossiers, doofpotaffaires en koudhartigheid tegenover de slachtoffers: een nieuw misbruikrapport beschuldigt aartsbisschop Robert Zollitsch, de voormalige voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, van verwijtbare nalatigheid.

Het vandaag gepresenteerde onderzoek richt zich op seksueel misbruik en het in de doofpot stoppen van misdrijven in het aartsbisdom Freiburg. De voormalige aartsbisschop Robert Zollitsch (84) en anderen worden erin beschuldigd van grote tekortkomingen en ernstige wetsovertredingen bij de aanpak van misbruik.

Bescherming instituut stond voorop

Zollitsch was van 2008 tot 2014 ook voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie. Hij leidde van 2003 tot 2014 het aartsbisdom Freiburg, een van de grootste in Duitsland met ongeveer 1,8 miljoen katholieken. Daarvoor was hij sinds 1983 personeelsfunctionaris in het aartsbisdom.

“Onder leiding van Zollitsch was de Kerk een 'schuilplaats voor daders' en een 'hel voor kinderen die slachtoffer werden van seksueel geweld'”

Voor Zollitsch en zijn voorganger Oskar Saier (1978-2002) stond het beschermen van de Kerk als instituut en het afschermen van de daders voorop, aldus de auteurs bij de presentatie van het 600 pagina’s tellende rapport. Aan slachtoffers en hun familie werd geen hulp geboden. “Ze werden aan hun lot overgelaten.”

Juridische stappen

De huidige aartsbisschop van Freiburg, Stephan Burger, die sinds 2014 in functie is, liet weten dat hij verbijsterd is over het gedrag van zijn voorgangers. Hij kondigde aan dat hij juridische stappen tegen Zollitsch heeft ondernomen. Het Vaticaan zou mogelijke consequenties moeten onderzoeken, zei hij.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ook slachtoffers toonden zich geschokt. Uit het onderzoek blijkt dat de Kerk “decennialang onverschillig stond tegenover misbruikte kinderen”, terwijl de daders van de gruwelijkste misdaden werden beschermd, aldus de adviesraad voor slachtoffers van het aartsbisdom Freiburg.

Opzettelijk verzwijgen

Onder leiding van Zollitsch was de Kerk een “schuilplaats voor daders” en een “hel voor kinderen die slachtoffer werden van seksueel geweld en geen hulp kregen”.

Zollitsch wordt in verschillende opzichten beschuldigd van falen, waaronder het opzettelijk verzwijgen en toedekken. Ook negeerde hij de kerkelijke wetgeving en omzeilde deze opzettelijk, zo bleek uit het onderzoek. Zo waren er geen meldingen van vermoedelijke gevallen van misbruik bij het Vaticaan, hoewel dit al sinds 2002 verplicht is. “Zelfs als voorzitter van de bisschoppenconferentie negeerde de aartsbisschop de vastgestelde wet”, aldus het onderzoek. Bovendien waren dossiers gemanipuleerd.

Geen commentaar

Een woordvoerder van Zollitsch liet weten dat de voormalige aartsbisschop voorlopig geen commentaar zal geven op de beschuldigingen. Hij had afgelopen oktober in een video al om vergiffenis gevraagd.

De opstellers van het onderzoek vonden geen bewijs van doofpotaffaires door de huidige aartsbisschop Burger. Wel gaf hij toe dat hij fouten had gemaakt en vroeg hij de slachtoffers om vergiffenis.

Onafhankelijke deskundigen

De studie van 600 bladzijden is samengesteld door onafhankelijke deskundigen, waaronder juristen en criminologen. Het analyseert 24 voorbeeldgevallen van 1945 tot heden. De vier auteurs hadden toegang tot alle personeelsdossiers van de priesters van het aartsbisdom. Daarnaast hebben ze notulen van vergaderingen bekeken en 180 getuigen – waaronder slachtoffers en verdachten – geïnterviewd.