fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Treurige primeur: Akense hulpbisschop krijgt voorwaardelijke celstraf in zaak over 128.000 euro

Peter Doorakkers 7 oktober 2022
image
De zaak draait om 128.000 euro, die de bisschop volgens de rechter ten onrechte van de vrouw incasseerde. Hij betaalde het bedrag inmiddels terug aan haar nabestaanden. Foto: angelo luca iannaccone - pixabay.com

Hulpbisschop Johannes Bündgens van het Duitse Aken heeft een voorwaardelijke celstraf van negen maanden en een boete van 5000 euro opgelegd gekregen. Hij is veroordeeld voor misbruik van vertrouwen.

De 66-jarige Bündgens is de eerste Duitse bisschop die ooit tot een celstraf is veroordeeld. De voorwaardelijke straf heeft een proeftijd van twee jaar.

128.000 euro

De zaak tegen de hulpbisschop liep al sinds 2019 en draait om een geldsom van 128.000 euro, meldt persbureau KNA.

Het geld behoorde toe aan een oudere, dementerende vrouw die Bündgens kende. Zij gaf hem een volmacht voor haar bankrekening. De hulpbisschop maakte vervolgens rond de jaarwisseling 2017-2018 het geld in verschillende overboekingen naar zijn eigen bankrekening over.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens Bündgens ging het om een vergoeding: in ruil voor het geld mocht de vrouw levenslang wonen in een pand dat hij zelf eerder voor 600.000 euro had aangeschaft.

Volgens KNA was de vrouw echter waarschijnlijk al niet meer handelingsbekwaam toen ze de volmacht afgaf.

Niets op papier gezet

Over het woonrecht was volgens verschillende berichten ook niets op papier gezet; dat zou ermee te maken hebben gehad dat de gezondheidstoestand van de vrouw rond die tijd verslechterde.

image
Hulpbisschop Johannes Bündgens van Aken Foto: Domkapitel Aachen - Andreas Schmitter

Vandaag zou de rechter zich over Bündgens’ beroep tegen het vonnis buigen. Hij trok dat echter vooraf al in, waarmee het vonnis definitief werd. Volgens de rechtbank betaalde hij de som overigens al terug aan de nabestaanden van de vrouw.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het vonnis krijgt zeer waarschijnlijk ook verdere kerkelijke gevolgen. Bündgens legde zijn bisschoppelijke taken in 2019 al neer voor de duur van de rechtszaak en verscheen sindsdien niet meer in het openbaar.

Ontslag indienen

Nu het vonnis definitief is, heeft bisschop Helmut Dieser van Aken Bündgens gevraagd zijn ontslag in te dienen bij de paus. Dat moet een “verdere belasting van het bisdom Aken door het ontstane vertrouwensverlies uitsluiten”, aldus het bisdom in een verklaring.

Ook zal de hulpbisschop de paus op de hoogte stellen van de veroordeling en hem vragen hoe het nu verder moet.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Verder legde Bündgens volgens het bisdom “met onmiddellijke ingang” zijn voorzitterschap neer van de koepel van caritas-organisaties in het bisdom.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.