<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Voorzitter Duitse bisschoppen: blijven streven naar eenheid en eucharistische gastvrijheid

Peter Doorakkers 11 november 2020
image
Mgr. Georg Bätzing na zijn verkiezing, begin maart, tot voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie. Foto: CNS Photo - Harald Oppitz, KNA

De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie blijft streven naar wederzijdse eucharistische gastvrijheid met leden van de EKD, de grootste protestantse Kerk van Duitsland.

Bisschop Georg Bätzing stuurde een videoboodschap aan de synode van de EKD, die momenteel online vergadert. Daarin zegt hij onder meer zich te willen blijven inzetten voor grotere eenheid onder de Kerken, “die ook ervaarbaar wordt in de gemeenschappelijke viering van de Eucharistie en het Avondmaal”.

Opgeleefd debat

Hij merkte verder op blij te zijn dat het debat over hoe deze eucharistische gastvrijheid te bereiken, is opgeleefd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Ik zal in de bisschoppenconferentie en ook in gesprekken met Rome alles doen om te verzekeren dat er een intensief gesprek over dit onderwerp wordt gehouden en dat de resultaten van de oecumenische dialogen worden gezien en ontvangen”, aldus de bisschop van Limburg.

Met argusogen gevolgd

Overigens wijst alles erop dat die gesprekken in Rome al met argusogen gevolgd worden. Daar leven tot op het hoogste niveau al langer zorgen over een aantal ontwikkelingen in de Kerk in Duitsland.

Het Duitse streven naar wederzijdse eucharistische vrijheid kreeg eerder dit jaar een knauw, toen de Congregatie voor de Geloofsleer een kritisch oordeel velde over een oecumenisch document hierover.

Vaticaan: nog te veel verschillen

Er zijn volgens de Congregatie momenteel nog te veel verschillen in de opvattingen over Eucharistie en priesterambt om protestanten tot de communie toe te laten, en katholieken aan het Avondmaal te laten gaan.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De commissie die het document mede onder voorzitterschap van Bätzing opstelde, had juist geconcludeerd dat dit “theologisch gerechtvaardigd” zou zijn. De Duitse bisschoppenconferentie en het bestuur van de EKD lieten zich positief over het rapport uit.

Romeinse kritiek op ‘Synodale Weg’

Verder had niet alleen de Congregatie voor de Geloofsleer, maar ook de paus al het een en ander aan te merken op de ‘Synodale Weg’, het omstreden hervormingsproces dat momenteel in de Duitse Kerk bezig is.

De oud-bisschop van Fulda, Heinz Josef Algermissen, zei na een ontmoeting met Franciscus onlangs nog dat deze “dramatisch bezorgd” is over de situatie in Duitsland. Franciscus betreurt het volgens Algermissen dat de Duitse katholieken nauwelijks acht lijken te slaan op de brief die hij hun in 2019 schreef.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Teleurgesteld’ over Vaticaanse reactie

Bätzings filmpje zal tijdens de EKD-synode in goede aarde zijn gevallen. De leider van een van de lidkerken van het genootschap zei “verrast” te zijn over de Vaticaanse reactie op het document over eucharistische gastvrijheid, en teleurgesteld “over de heldere grenzen die erin verwoord worden”.

Bron: Katholische Nachrichten-Agentur

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.