<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Ecologie

Een nieuw Laudato si’? Paus werkt aan ‘actualisering’ van klimaatencycliek

Luuk van den Einden 21 augustus 2023
image
Paus Franciscus in gesprek met Europese juristen. Vanochtend maakte hij tijdens een audiëntie met hen bekend aan een "tweede deel" van zijn klimaatencycliek Laudato si' te werken. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus heeft onthuld dat hij aan “een tweede deel” van zijn encycliek Laudato si’ werkt. Dit ‘vervolg’ op zijn klimaatencycliek moet volgens de paus inspelen op “de problemen die vandaag de dag spelen”.

Tijdens een audiëntie met juristen uit verschillende Europese landen vanochtend maakte paus Franciscus bekend dat hij met de nieuwe tekst bezig is. Dat deed hij aan het slot van de toespraak die hij hield voor de bezoekende juristen, die afkomstig zijn uit een aantal lidstaten van de Raad van Europa.

‘Verplichtingen tegenover de schepping’

“We moeten nooit vergeten dat de jongere generaties er recht op hebben om een mooie en leefbare wereld te erven”, sprak paus Franciscus vanochtend. “Dat betekent dat wij zware verplichtingen hebben tegenover de schepping die we uit Gods gulle handen hebben ontvangen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Daarom werk ik aan een tweede deel van Laudato si’, om dat te actualiseren voor de problemen die vandaag de dag spelen”, vervolgde hij.

Zonnelied

Wat de paus daar precies mee bedoelde, is nog niet duidelijk. Zijn woordkeuze doet een afzonderlijk document vermoeden, dus geen ‘herziening’ van de oorspronkelijke encycliek, maar of hij een volledig nieuwe encycliek in de pen heeft, is ook nog niet zeker. Ook heeft hij niet laten weten wanneer hij verwacht de tekst klaar te hebben.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Paus Franciscus publiceerde Laudato si’ in 2015. In de encycliek schrijft hij over de ‘ecologie van de mens’, een door paus Benedictus XVI geïntroduceerd begrip. Klimaatverandering, zorg voor de schepping en de bescherming van de waardigheid van de armen zijn thema’s die centraal staan in het document, waarvan de titel verwijst naar het Zonnelied van de heilige Franciscus, een lofzang op de schepping.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.