fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Franse priester pleegt zelfmoord na beschuldiging van seksueel misbruik

Luuk van den Einden 17 juli 2023
image
De Franse priester Benjamin Sellier (47) heeft een eind aan zijn leven gemaakt nadat bekend werd dat hij voor de rechter moest verschijnen voor een beschuldiging van seksueel misbruik van een minderjarige. Foto ter illustratie. Foto: Mart Production - Pexels

Een Franse priester, die van seksueel misbruik van een minderjarige werd beschuldigd, heeft zichzelf vorige week van het leven beroofd. Hij was de vijfde Franse priester in vijf jaar tijd die een eind aan zijn leven maakte na een misbruikbeschuldiging.

De 47-jarige Benjamin Sellier kwam in de nacht van 10 op 11 juli om het leven bij een aanrijding met een goederentrein. Hij bevond zich rond drie uur ’s nachts op het spoor en werd niet op tijd gezien door de machinist van de trein.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Sellier was parochiepriester in Avesnes-sur-Helpe, een Noord-Frans dorp op minder dan twintig kilometer van de Belgische grens. Volgens de Franse publieke omroep France 3 had hij kort voor zijn zelfmoord vernomen dat hij vervolgd zou worden naar aanleiding van een beschuldiging van seksueel misbruik uit 2022. Sellier werd ervan beschuldigd dat hij een minderjarig meisje aangerand zou hebben.

‘Met veel smart’

France 3 meldt dat de politie bij het lichaam van de priester een brief heeft aangetroffen. Daarin erkent Sellier dat het misbruik heeft plaatsgevonden, maar minimaliseert hij de feiten.

Vincent Dollmann, de aartsbisschop van Cambrai, laat weten dat het aartsbisdom “met veel smart” kennis heeft genomen van het overlijden van de priester. “Terwijl we afwachten wat de autoriteiten te weten kunnen komen over dit drama, nodig ik de inwoners van het aartsbisdom uit om een tijd van rouw, verdriet en gebed in acht te nemen. Daarna is er tijd om te kijken naar vervolgstappen.”

Geen proces

Sellier had op 31 oktober voor de rechtbank van Douai moeten verschijnen. Het Openbaar Ministerie van Douai laat weten dat “de dood van de beklaagde betekent dat de zaak geen vervolg zal vinden”. Er zal dus geen proces over zijn misbruikbeschuldiging komen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In de afgelopen vijf jaar zijn er meerdere priesters geweest in Frankrijk die een eind aan hun leven hebben gemaakt na beschuldigd te zijn van seksueel misbruik. Sellier is de vijfde in dat tijdsbestek.

Hebt u gedachten aan zelfdoding? Praat erover! Bel gratis 0800-0113 of chat via 113.nl.