fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Franse religieuze leiders roepen ‘met één stem’ op tot dialoog en kalmte tijdens gewelddadige rellen

KN Redactie 4 juli 2023
image
Sinds de Franse politie in Nanterre een zeventienjarige jongen doodschoot, gaan al nachten op rij voornamelijk jongeren de straat op om te rellen in Franse steden. Religieuze leiders roepen in een gezamenlijke verklaring op tot kalmte en vrede. Foto: OSV - Yves Herman, Reuters

De Franse bisschoppen hebben dit weekend samen met andere religieuze leiders gereageerd op de aanhoudende onrust in hun land. “We bevestigen met één stem dat geweld nooit de juiste manier is.”

Op 1 juli werd er in verschillende Franse katholieke kerken al gebeden voor vrede na het aanhoudende geweld in verschillende steden door heel het land.

Miljard euro schade

Nadat een tiener van Algerijnse afkomst door de politie in een voorstad van Parijs werd doodgeschoten, braken er overal in het land rellen uit. Een politieagent trok op 27 juni het vuurwapen toen de 17-jarige Nahel M. wegreed bij een verkeerscontrole. De overwegend jonge betogers beschuldigen de politie van racisme.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Al dagen leidt het incident tot plunderingen, aanvallen op openbare gebouwen en ander bendegeweld. Ook journalisten worden aangevallen. De materiële schade zou volgens verschillende media nu al zijn opgelopen tot meer dan een miljard euro. Het aantal gewonden is nog onbekend.

Sinds het uitbreken van de rellen werden er iedere nacht zo’n 45.000 agenten in het hele land ingezet. Al honderden mensen zijn gearresteerd.

Met één stem

In een gezamenlijke verklaring spreken religieuze leiders in Frankrijk hun verdriet uit over de dood en het geweld. Tegelijkertijd roepen ze op tot terugkeer naar de vrede. “We bevestigen met één stem dat geweld nooit de juiste manier is”, staat er in de verklaring.

image
Foto: OSV - Yves Herman, Reuters

De religieuze leiders keuren de aanvallen op scholen, bedrijven, stadhuizen en openbare vervoersmiddelen af. Ze merken daarbij op dat de bewoners, families en kinderenuit kwetsbare buurten de eersten zijn die daaronder lijden.

Religieuze leiders

De tekst werd ondertekend door aartsbisschop Éric de Moulins-Beaufort van Reims, voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie.

Andere ondertekenaars zijn leiders van de Conferentie van Religieuze Leiders van Frankrijk: Chems-Eddine Hafiz, rector van de Grote Moskee van Parijs; Haïm Korsia, opperrabbijn van Frankrijk; Mohammed Moussaoui, voorzitter van de Franse Islamitische Raad; Bisschop Demetrios Ploumios, voorzitter van de Vergadering van Orthodoxe Bisschoppen van Frankrijk; Pastor Christian Krieger, voorzitter van de Protestantse Federatie van Frankrijk; en Antony Boussemart, voorzitter van de Boeddhistische Unie van Frankrijk.

Dienaren van vrede

Verder roepen de leiders op tot versterking van het “noodzakelijke vertrouwen” tussen bevolkingsgroepen en wetshandhavingsinstanties. Ze moedigen politici aan om op verantwoorde wijze samen te werken om gerechtigheid en vrede te herstellen.

https://www.kn.nl/donaties/

“Mogen alle gelovigen vandaag meer dan ooit dienaren van vrede en het algemeen welzijn zijn”, schrijven ze.

De Franse bisschoppen hebben ook een gebed voorgesteld voor het herstel van de vrede in het land. Dat hebben ze beschikbaar gesteld aan parochies en katholieke gemeenschappen in het land.