<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Gezin

De beste christelijke opvoeding? Het goede voorbeeld geven

Cindy Wooden - CNS 14 november 2023
image
Paus Franciscus had afgelopen vrijdag een ontmoeting met de Europese Vereniging voor Ouderverenigingen. Hij sprak met zijn toehoorders over het belang van een goed voorbeeld stellen. Foto: CNS - Vatican Media

De enige manier waarop ouders hun kinderen de schoonheid van het huwelijk en het krijgen van kinderen kunnen bijbrengen, is door zelf een voorbeeld te zijn. Die boodschap had paus Franciscus dit weekend voor Europese ouders.

Kinderen worden “ondergedompeld” in een mediawereld en een culturele omgeving die deugden en praktijken aanprijzen die “haaks staan op wat tot enkele decennia geleden als ‘normaal’ werd beschouwd, maar nu niet meer”. Dat vertelde paus Franciscus op 11 november tegen leden van de Europese Vereniging voor Ouderverenigingen.

“Ouders moeten hun kinderen voortdurend de goedheid en redelijkheid laten zien van keuzes en waarden die niet langer vanzelfsprekend zijn, zoals het belang van het huwelijk en het gezin, of de beslissing om kinderen te accepteren als een geschenk van God”, aldus de paus.

Opkomen voor rechten

In zijn toespraak herhaalde paus Franciscus de sterke steun van de Kerk voor het recht van ouders “om hun kinderen in vrijheid op te voeden en te onderwijzen, zonder dat ze gedwongen worden om onderwijsprogramma’s te accepteren die in strijd zijn met hun overtuigingen”.

“Als we beseffen dat Gods liefde aan de wortel van ons wezen ligt, dan zien we duidelijk dat het leven goed is, dat geboren worden goed is en dat liefhebben goed is.”
- Paus Franciscus

Terwijl de cultuur en haar waarden veranderen, “blijven de behoeften van het menselijk hart dezelfde”, zei de paus. Daar moeten ouders beginnen met het opvoeden van kinderen tot goede christenen en verantwoordelijke burgers.

“God zelf heeft in onze natuur een onbedwingbare behoefte geplant aan liefde, waarheid en schoonheid, een openheid naar anderen in gezonde relaties en een openheid naar zichzelf als onze schepper”, sprak de paus. “Deze verlangens van het menselijk hart zijn krachtige bondgenoten van elke opvoeder.”

Wortels

Ouders moeten hun kinderen helpen “de schoonheid van het leven te herkennen en vol vertrouwen het avontuur tegemoet te treden, in de overtuiging dat ook zij een missie hebben uit te voeren”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Om kinderen dat bij te brengen, zei hij, moeten ze weten dat God van hen houdt. “Als we beseffen dat Gods liefde aan de wortel van ons wezen ligt, dan zien we duidelijk dat het leven goed is, dat geboren worden goed is en dat liefhebben goed is.”

Dat christelijke perspectief, zei de paus, is ook de wortel van een gezonde samenleving omdat het jonge mensen traint “om respectvolle relaties aan te gaan en om samen te werken voor gemeenschappelijke doelen. Dat perspectief leert ze hun verantwoordelijkheid te nemen voor het algemeen welzijn”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.