fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Gezin

Katholieke Kerk start ‘Jaar van het Gezin’

KN Redactie 19 maart 2021
image
Paus Franciscus begroet een gezin. Eind december kondigde de paus een speciaal gezinsjaar af, dat vandaag (19 maart) begint. Foto: CNS photo - Paul Haring

Met een online evenement vanuit het Vaticaan, wordt vandaag het Jaar van het Gezin gestart.

De start van dit door de paus afgekondigde bezinningsjaar valt samen met het hoogfeest van Sint-Jozef, patroon van de christelijke gezinnen, én met de vijfde verjaardag van paus Franciscus’ gezinsexhortatie Amoris Laetitia.

Online conferentie

De geestelijke rijkdom van dat pauselijke geschrift staat centraal in een online conferentie die vanmiddag live te volgen is via YouTube.

Deze wordt georganiseerd door het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven, het Bisdom van Rome en het Pauselijk Theologisch Instituut Johannes Paulus II. Prominente sprekers zijn onder meer Kardinaal Angelo de Donatis en aartsbisschop Vincenzo Paglia. De bijeenkomst wordt afgesloten met een boodschap van paus Franciscus.

Extra aandacht in KN

Het ‘Amoris Laetitia Jaar van het Gezin’ duurt van vandaag, 19 maart, tot en met 26 juni 2022, wanneer de tiende editie van de Wereldbijeenkomst van Gezinnen plaats zal vinden.

In dit gezinsjaar zal Katholiek Nieuwsblad – in samenwerking met het Instituut voor Huwelijk, Gezin en Opvoeding (IHGO) – ook extra aandacht besteden aan gezinsthema’s, zoals (geloofs-)opvoeding en relaties. Daarover zullen het komend jaar diverse artikelen verschijnen, zowel in het weekblad als op www.kn.nl/gezin.

Ook Jozefjaar

Het Jaar van het Gezin overlapt niet geheel toevallig voor een groot deel met het eveneens door de paus afgeroepen ‘Jaar van Sint-Jozef’, van 8 december 2020 tot 8 december 2021. Jozef gaf als ‘voedstervader’ van Jezus een belangrijk voorbeeld van vaderlijke liefde, zo stelt de paus.

Op Katholiekleven.nl legt (onder andere) deken Ed Smeets uit wat de bijzondere betekenis van Sint-Jozef, die door katholieken wordt vereerd als de beschermheilige van de gezinnen.