<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Godsdienstvrijheid

Kerk in Nood: godsdienstvrijheid verslechterd, ‘vooral straffeloosheid neemt toe’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 22 juni 2023
image
De Nigeriaanse autoriteiten moeten snel “de vele conflicten” in hun land aanpakken, schrijft Kerk in Nood in haar rapport Godsdienstvrijheid wereldwijd 2023. “Zo niet, dan zal de kanker van het islamitisch jihadisme en de politieke desintegratie die in de noordelijke helft van Afrika te zien is zich verspreiden". Op de foto intern ontheemde vrouwen in de plaats Guma. Foto: Kerk in Nood

Kerk in Nood publiceert vandaag het rapport naar de status van godsdienstvrijheid wereldwijd. Die is volgens de hulporganisatie alweer verslechterd. “Vooral de straffeloosheid neemt toe en dat raakt wereldwijd miljoenen gediscrimineerde en vervolgde gelovigen in het diepste van hun ziel”, zegt directeur Peter Broeders  van de Nederlandse tak.

In maar liefst 61 landen worden mensen geconfronteerd met ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid, zo concludeert het rapport op basis van het onderzoek in 196 landen over de jaren 2021 en 2022. In 47 landen is de situatie verslechterd ten opzichte van het vorige rapport, in negen landen is de situatie verbeterd.

Minderheden

Religieuze minderheden zijn nog altijd een belangrijk slachtoffer van vervolging of discriminatie. Hun situatie is de afgelopen twee jaar verder verslechterd. Als voorbeeld geeft Broeders de christelijke gemeenschappen in Irak en Libanon en de islamitische Rohingya-gemeenschap in Myanmar. Zij kampen met allerlei vormen van vervolging zoals terrorisme en aanvallen op hun culturele erfgoed.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het gaat in die landen vaak verder dan dat. Overheden voeren “subtiele maatregelen” in om bepaalde religies uit te bannen. Zo introduceren ze anti-bekeringswetten, manipuleren ze verkiezingsregels en voeren ze financiële beperkingen in.

Meerderheidsgemeenschappen

Behalve religieuze minderheden zijn er “nu echter ook gevallen waarin religieuze meerderheidsgemeenschappen worden vervolgd, zoals in Nicaragua en Nigeria”, stelt Broeders. “Veelzeggend is dat in 49 van de landen de regering haar eigen burgers vanwege hun religie vervolgt.”

Het rapport gaat uitgebreid op de situatie in Nigeria in. Alhoewel er ongeveer evenveel christenen en moslims leven, is 95 procent van de politieke en militaire macht er in handen van moslims, schrijft Kerk in Nood.

“Veelzeggend is dat in 49 van de landen de regering haar eigen burgers vanwege hun religie vervolgt”
- Peter Broeders, Kerk in Nood

Kerk in Nood illustreert de ernst van de situatie in dit land aan de hand van een rapport van het bisdom Makurdi in de staat Benue. Daarin staat dat Fulani-herders in 2022 in één jaar tijd 93 dorpen hebben aangevallen en 325 boeren hebben gedood. Twee van de bijna zes miljoen inwoners zijn op de vlucht geslagen – de meeste vluchtelingen zijn christelijke boeren.

Straffeloosheid

De genadeklap is volgens het rapport “de stilte en passiviteit van de politieke machten”. Het rapport stelt dat de Nigeriaanse autoriteiten “de vele conflicten” snel moet aanpakken. “Zo niet, dan zal de kanker van het islamitisch jihadisme en de politieke desintegratie die in de noordelijke helft van Afrika te zien is zich verspreiden.” Kerk in Nood waarschuwt voor een uittocht van jonge christenen.

image
Kaart: Kerk in Nood

Het probleem van een overheid die niet ingrijpt, speelt ook buiten Nigeria. In 36 landen worden aanvallers zelden of nooit worden vervolgd voor hun misdaden. De situatie verergert volgens Kerk in Nood doordat de internationale gemeenschap vaak lijkt weg te kijken, met name bij landen als India en China die voor veel andere landen van strategisch belang zijn. Sancties of andere maatregelen blijven veelal uit.

Broeders ziet dat “vooral de straffeloosheid toeneemt. En dat raakt wereldwijd miljoenen gediscrimineerde en vervolgde gelovigen in het diepste van hun ziel”.

Frankrijk en Duitsland

Dichtbij huis is het stukken veiliger, maar Kerk in Nood constateert ook in Europa vijandigheid naar het christelijke geloof. De meeste gevallen van vandalisme en ontheiliging van gebedshuizen kwamen voor in traditioneel christelijke landen als Frankrijk, Spanje en Oostenrijk. Na een reeks aanslagen besloot het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken in februari 2022 om de beveiliging van katholieke kerken te verbeteren.

https://www.kn.nl/donaties/

In Duitsland nam de afgelopen jaren het antisemitisme sterk toe. In 2021 voelde de Duitse regering zich gedwongen om met een nieuwe strategie te komen dit probleem te bestrijden.

Positieve ontwikkelingen

Tot slot wijst het rapport ook op positieve ontwikkelingen. Zo was er na de lockdowns wereldwijd een recordaantal deelnemers aan religieuze vieringen. Heiligdommen in Latijns-Amerika werden massaal bezocht.

Ook constateert Kerk in Nood dat paus Franciscus en andere kerkleiders zich inspannen om de relaties met andere religieuze gemeenschappen te verbeteren. Zo ontmoette de paus in maart 2021 in Irak de sjiitische leider Ali Al Sistani. Die sprak na de ontmoeting van “een keerpunt in de christelijk-islamitische betrekkingen”.

Lees hier het hele rapport van Kerk in Nood, of vraag hier de gratis samenvatting aan.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.