<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Godsdienstvrijheid

Open Doors: christenvervolging wereldwijd blijft ernstig

Selinde van Dijk-Kroesbergen 18 januari 2023
image
De afgelopen dertig jaar kunnen christenen steeds slechter hun geloof beleven. Toch is het aantal christenen dat wereldwijd vanwege hun geloof vervolgd wordt vergeleken met vorig jaar niet toegenomen., zo meldt Open Doors in de Ranglijst 2023 die 18 januari verscheen. Foto: Open Doors

Het aantal christenen dat om hun geloof vervolgd wordt, is het afgelopen jaar gelijk gebleven, meldt hulporganisatie Open Doors. De Ranglijst Christenvervolging van de organisatie wordt weer aangevoerd door Noord-Korea, dat in de vorige editie van de jaarlijkse lijst op 2 stond.

Net als vorig jaar kunnen zo’n 360 miljoen mensen wereldwijd hun geloof niet in vrijheid beleven. Alhoewel het aantal vermoorde christenen is gezakt van 5898 in 2021 naar 5621 afgelopen jaar, steeg het aantal ontvoeringen in 2022 met 1430 (van 3829 in 2021 naar 5259 in 2022).

Totalitaire staat

“Wanneer je sec naar geweld zou kijken, dan zou Nigeria bovenaan de lijst moeten staan”, zegt woordvoerder Wimco Ester van Open Doors. In dat land werden ruim 5000 christenen vermoord en bijna evenzoveel mensen ontvoerd. Ook werden er ongeveer 1000 christelijke vrouwen verkracht.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Maar naar geweld alleen wordt niet gekeken, legt Ester uit. “Open Doors werkt met een puntensysteem dat ook kijkt naar onder andere persoonlijk leven, kerkelijk leven, familiebanden en overheid. Wanneer je naar al die punten kijkt, zie je dat Noord-Korea op bijna eenzame hoogte staat. Het land scoort bijna 100 procent op alle punten.”

‘Stuitend en weerzinwekkend’

De overheidscontrole op zowel het kerkelijk als het persoonlijk leven van mensen is er ontzettend groot, vervolgt Ester. “Er is een totalitaire staat die geen ruimte biedt aan mensen die anders denken of anders geloven. Wat er in Nood-Korea allemaal gebeurt, is stuitend en weerzinwekkend. De overheid controleert er echt alles.”

image
Noord-Korea stond dit jaar weer aan kop van de Ranglijst Christenvervolging 2023 van Open Doors. Het stootte Afghanistan van de eerste plek. Dat land daalde naar nummer 9. Open Doors

De paar kerken die er zijn, zijn er alleen maar voor de toeristen, vertelt de woordvoerder. “Wanneer mensen met een Bijbel worden betrapt, gaan ze naar werkkampen, waar ze waarschijnlijk niet meer uitkomen. Daar moeten ze dwangarbeid verrichten. Er zijn zelfs verhalen dat er in de kampen chemische proeven op mensen worden gedaan.”

Nog dieper ondergronds

Afghanistan voerde de lijst vorig jaar aan en zakte dit jaar naar plaats 9. Dat betekent niet dat de situatie er flink op vooruit is gegaan, zo stelt de woordvoerder. Voor christenen, en zeker voor bekeerlingen, blijft het er gevaarlijk.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De daling heeft er volgens Ester mee te maken dat de meeste christenen “nog dieper ondergronds” zijn gegaan. Ook had het talibanregime het afgelopen jaar andere prioriteiten. “Geweld gold voor iedere Afghaanse burger”, aldus de organisatie.

Een andere verklaring voor de daling op de lijst is dat in het afgelopen jaar veel christenen naar Afghanistan kwamen als medewerkers van internationale hulporganisaties en stichtingen werken. De taliban behandelen hen anders. Hun positie is meegenomen in de huidige lijst, waardoor over het geheel genomen de druk op christenen in Afghanistan afnam.

Hoopvollere situatie

Hoopvoller werd de situatie in landen als Bahrein, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. Zij staan “binnen een gematigd islamitisch kader” meer godsdienstvrijheid toe. Ook treden de autoriteiten er iets meer op tegen radicaalislamitische groeperingen en haat zaaien jegens christenen.

image
Tegelijk met de publicatie van de Ranglijst start de EO het tv-programma Vervolgd. Hierin bezoekt presentator Jurjen ten Brinke onderdrukte gelovige minderheden. Foto: EO

Verslechtering

Een toenemende trend van christenvervolging ziet Open Doors in landen ten zuiden van de Sahara. Dat is het gevolg van aanhoudende politieke instabiliteit en economische tegenspoed. De autoriteiten in landen als Mali en Burkina Faso weten het opkomend islamitisch radicalisme niet te stoppen.

Door een toenemende digitale controle verslechtert ook de situatie van christenen in China. Mensen hebben er steeds minder toegang tot christelijke content op online platforms.

In Latijns-Amerikaanse landen als Nicaragua, Cuba en Colombia is er sprake van toenemende geloofsvervolging door onder andere corruptie en misdaadkartels.

https://www.kn.nl/donaties/

Kijkend naar de afgelopen dertig jaar dat Open Doors de Ranglijst maakt, is er wereldwijd sprake van een verslechterde situatie voor christenen: het aantal landen waar sprake was van ‘zware tot extreme vervolging’ is sinds 1993 nagenoeg verdubbeld.

Tv-serie Vervolgd

Met de publicatie van deze dertigste Ranglijst Christenvervolging start de EO overigens de vijfdelige serie Vervolgd, die samen met Open Doors is gemaakt. Daarin is onder meer een Colombiaanse priester te zien die jongeren ervan probeert te weerhouden zich bij gewapende bendes aan te sluiten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.