<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Godsdienstvrijheid

Pakistan wil blasfemiewet verder aanscherpen: voortaan ook levenslang voor beledigen van naasten van de profeet

KN Redactie 16 augustus 2023
image
Pakistaanse demonstranten uiten hun boosheid om de voorgenomen koranverbranding van een Amerikaanse priester op 9 september 2010. Het parlement in Pakistan nam vorige week een wetsvoorstel aan die beledigingen van de naasten van profeet Mohammed bestraft tot maximaal levenslange gevangenisstraf. Foto: CNS - Asim Tanveer, Reuters

Mensen die een vrouw, familielid of metgezel van de islamitische profeet Mohammed beledigen, lopen in Pakistan waarschijnlijk binnenkort de kans op een levenslange gevangenisstraf. Een wetsvoorstel hiervoor is al door het Lagerhuis en de Senaat goedgekeurd. Alleen de handtekening van de president is nog nodig.

Volgens de huidige wet kan godslastering bestraft worden met een boete, maximaal drie jaar gevangenisstraf of met beide. Volgens de wet die de Pakistaanse wetgevers op 7 augustus aannamen zouden overtreders voor dergelijke misdrijven minimaal tien jaar de cel in gaan met een maximum van levenslang.

De kop indrukken

De wet heeft tot doel om “godslastering op internet en sociale media” de kop in te drukken, zo schrijft de Engelstalige Pakistaanse krant Dawn. Dit zou hebben geleid tot “terrorisme” en “ontwrichting in het land”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Niet alleen digitale uitingen, ook mondelinge beledigingen, afbeeldingen, hints en insinuaties die “de heilige naam” van Mohammeds naasten “bedoezelen” zijn strafbaar.

Momenteel al levenslang en doodstraf

Op belediging van de Koran staat in Pakistan momenteel al levenslang. Voor het besmeuren van de naam van Mohammed of andere moslimprofeten riskeren mensen de doodstraf. Onder de moslimprofeten vallen Abraham, Mozes, Elia, Jezus en andere Bijbelse figuren.

Van 1987 tot begin 2021 werden meer dan 1.800 mensen beschuldigd van godslastering onder de verschillende anti-blasfemiewetten van het land. Sinds 1990 zijn er om die reden meer dan 80 mensen vermoord.

In maart waren er ongeveer 40 mensen gevangen die ofwel levenslang hadden of in de dodencel zaten vanwege blasfemie.

Klimaat van angst

Mensenrechtenorganisaties hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat de wetten zouden kunnen worden gebruikt om religieuze minderheden in Pakistan aan te vallen. Meer dan 95% van de Pakistanen is moslim en 75% van het volk volgt de soennitische islam. Christenen en hindoes maken minder dan 5% van de bevolking uit.

https://www.kn.nl/donaties/

“Hoewel de helft van de slachtoffers moslim is, maken de blasfemiewetten onevenredig veel slachtoffers onder religieuze minderheden. Herhaalde studies hebben aangetoond dat ze worden gebruikt als middel tot intimidatie of het vereffenen van rekeningen in privégeschillen”, zegt Paul Marshall van het Religious Freedom Institute in een interview met persbureau CNA. “De voorgestelde strafverhoging van dergelijke wetten zal het klimaat van religieuze angst versterken dat minderheden al in zijn greep houdt.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.