fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Italiaanse zuster die zich inzette voor verslaafden overleden

Catholic News Agency 7 augustus 2023
image
Moeder Elvira te midden van leden van de door haar gestichte Cenacolo-gemeenschap. Foto: CNA - Comunità Cenacolo

Moeder Elvira Petrozzi, die in 1983 de Comunità Cenacolo oprichtte om mensen die lijden aan verslaving hoop en genezing te bieden, stierf op 3 augustus in Saluzzo, Italië. Ze was 86 jaar oud.

Haar dood, na een lange ziekte, kwam slechts enkele weken nadat duizenden mensen bijeen waren gekomen in Saluzzo, een stad op een heuveltop in het noordwesten van Piemonte, ongeveer een uur rijden ten zuiden van Turijn, om de 40e verjaardag te vieren van de oprichting van de Cenacolo-gemeenschap daar in een verlaten huis op 16 juli 1983.

‘Levensschool’

In de decennia daarna is de gemeenschap uitgegroeid tot 72 Cenacolo-huizen in twintig landen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Moeder Elvira noemde Cenacolo een “levensschool” omdat het mensen van de straat haalde en hen een “wedergeboorte” gaf die “gebaseerd was op een eenvoudig, gezinsgericht, ordelijk leven” met als basis gebed, fysieke arbeid, discipline en broederlijk delen.

Arm gezin

Moeder Elvira werd in 1937 geboren in Sora, Italië, als Rita Petrozzi. Ze groeide op in een arm gezin en kreeg de naam Elvira toen ze als tiener toetrad tot de Zusters van Liefde van de Heilige Jeanne Antide Thouret.

Pas 27 jaar later voelde ze zich geïnspireerd om jonge verslaafden en andere jongeren te helpen hun leven te veranderen. Geworteld in haar katholieke geloof en Gods liefde voor ieder mens, waren haar methodes zo effectief dat ze ertoe leidden dat anderen een Comunità Cenacolo in hun regio wilden.

Lof van de paus

Bij de 40e verjaardag van de gemeenschap bracht ook paus Franciscus zijn felicitaties en hulde over, tijdens zijn Angelusgebed op 16 juli.

“Ik breng een hartelijke groet aan de Cenacolo-gemeenschap, die al 40 jaar een plaats van gastvrijheid en bevordering van medemenselijkheid is”, zei de paus toen. “Ik zegen Moeder Elvira, de bisschop van Saluzzo en alle broeders en vrienden. Wat jullie doen is goed, en het is goed dat jullie bestaan! Dank jullie wel!”

https://www.kn.nl/donaties/