<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

CDA-Kamerlid wil smartphoneverbod in de klas: ‘Het is verslavend en slecht voor de resultaten’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 24 november 2022
image
Jongeren zitten volgens René Peters "uren aan hun smartphone vastgeklonken. Het is ontzettend verslavend." Foto: Patrick Tomasso - Unsplash

Als het aan Tweede Kamerlid René Peters (CDA) ligt worden vanaf volgend schooljaar alle mobiels tijdens de lessen verbannen. “Door zo’n verslavend kastje blijven de resultaten op school achteruit hollen. We moeten kinderen hiertegen in bescherming nemen.”  

Peters dient daarom vandaag een motie in met een verzoek voor een wetsvoorstel die smartphones tijdens lessen op basisscholen en middelbare scholen verbiedt. 

Multitasken

 Met zelf een opgroeiende dochter, weet hij maar al te goed hoe het er op scholen aan toegaat. “Een oude smartphone gaat in de telefoonzak bij de docent, de nieuwe blijft in de rugtas zodat de leerling tijdens de les toch stiekem het WK kan kijken.”

“Eigenlijk doen we met de smartphone in de klas precies hetzelfde als wanneer we bij een alcoholverslaafde een fles jenever op tafel zetten”
- René Peters (CDA)

Het is dan onmogelijk voor de leerling om de aandacht bij de les te houden, stelt het Tweede Kamerlid. “Biologisch gezien kunnen we maar één ding te gelijk”, legt hij uit. “Uit allerlei onderzoek blijkt dat multitasken technisch onmogelijk is.”  

Hij verwijst hierbij naar onder andere een onderzoek dat DUO Onderwijsonderzoek & Advies eind 2017 hield. Hieruit blijkt dat de gevolgen van de smartphone in de klas ernstige gevolgen heeft: het leidt tot lagere cijfers en verminderde taal- en leesvaardigheid bij scholieren op de middelbare school.

Een trede hoger

Op dit moment bepalen scholen zelf hun beleid over het gebruik van smartphones op scholen. Kamerleden als Paul van Meenen (D66) en Zohair El Yassini (VVD) vinden dat de verantwoordelijkheid ook bij de docenten moet blijven.

image
René Peters verwacht dat “iedereen, net als in Frankrijk, binnen een week aan het verbod gewend zal zijn”. Foto: CDA

“Gert-Jan Segers van de ChristenUnie begon tegen mij over het subsidiariteitsbeginsel, dus dat de verantwoordelijkheid zo laag mogelijk moet worden neergelegd”, vertelt Peters. “Ik antwoorde dat we niet alles naar beneden kunnen gooien. Als iets niet lukt, dan gaan we het op een trede hoger organiseren.” 

Fles jenever

 “Apps als TikTok zijn ontworpen om de aandacht van de gebruikers zo lang mogelijk vast te houden. Kinderen zitten daarom uren aan hun smartphone vastgeklonken. Het is ontzettend verslavend”, gaat Peters verder. “Eigenlijk doen we met de smartphone in de klas precies hetzelfde als wanneer we bij een alcoholverslaafde een fles jenever op tafel zetten.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ingrijpen is volgens Peters dan ook noodzakelijk: “Je ziet waar de huidige situatie toe leidt. Het is ronduit schadelijk en we moeten kinderen hiertegen beschermen. Kinderen en jongeren hebben soms sturing en discipline nodig, zo zegt ook filosoof Joep Dohmen.”   

Net als in Frankrijk 

Peters wijst vervolgens naar Frankrijk waar de regering ook heeft ingegrepen. “Eerst was er een verbod op smartphones in de klas. Later werden die ook in de pauzes verboden. Het liefst wil ik het ook tweetraps invoeren.”

“Uit onderzoek blijkt dat 39 procent van de docenten de mobiel in de klas wil verbieden voor leerlingen tot 18 jaar”

De CDA’er verwacht dat “iedereen, net als in Frankrijk, binnen een week aan het verbod gewend zal zijn”. Het is volgens hem ook heel eenvoudig te handhaven: de Onderwijs Inspectie mag erop toezien. Op dit moment controleert de inspectie ook of de school zich aan haar eigen beleid houdt, zegt Peters, dus controle op een smartphoneverbod is voor de Inspectie “een gemakkelijke taak”. 

Steun 

Uit de vele gesprekken met docenten die Peters gevoerd zegt te hebben, maakt hij op dat veel docenten de motie steunen.  Ook uit onderzoek van onder andere Teacher Trapp blijkt dat 39 procent van de docenten de mobiel in de klas wil verbieden voor leerlingen tot 18 jaar.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Toch zijn er ook tegenstanders die vinden dat de mobiel juist nuttig ingezet kan worden bij de lessen, of die vinden dat leerlingen beter moeten leren hoe en wanneer ze hun mobiel kunnen gebruiken.  

Peters heeft hier geen boodschap aan: “Gebruik dan gewoon de laptop en zet daar alleen de noodzakelijke apps op. Dat leidt veel minder af.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.