<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Poolse aartsbisschop en pauselijk gezant sterft aan corona

Jonathan Luxmoore - OSV News 17 augustus 2021
image
Aartsbisschop Henryk Hoser (1942-2021) Foto: CNS photo - Paul Haring

Poolse katholieken rouwen om de dood van aartsbisschop Henryk Hoser, een voormalige Vaticaanse gezant die hielp bij de wederopbouw van de Kerk in Rwanda na de genocide, en later de paus vertegenwoordigde bij het omstreden Mariaheiligdom in Medjugorje, Bosnië-Herzegovina.

De aartsbisschop, die van 2008 tot 2017 aan het hoofd stond van het Poolse bisdom Warschau-Praga, stierf op 13 augustus aan COVID-19. Hij was 78. Hij zal worden begraven in de crypte van de kathedraal van Warschau op 20 augustus.

Arts en missionaris

Henryk Hoser werd in november 1942 in Warschau geboren. Zijn vader werd neergeschoten tijdens de anti-nazi-opstand van Warschau in 1944. Hoser studeerde in 1966 af aan de Medische Academie van Warschau. Hij trad in bij de pallottijnen, een religieuze gemeenschap. In juni 1974 werd hij priester gewijd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Nadat hij lokale talen en tropische geneeskunde in Parijs had gestudeerd, begon hij in 1975 te werken als missionaris in Rwanda, waar hij medische centra oprichtte en leidde. Ook gaf hij leiding aan de gezondheidsafdeling van de plaatselijke kerk en werkte met aidspatiënten.

Wederopbouw

Na de Rwandese genocide van 1994 keerde hij voor twee jaar terug naar Rwanda als gezant van de Heilige Stoel. Hij reorganiseerde de plaatselijke Kerk en benoemde nieuwe bisschoppen voor vier van de negen bisdommen.

Van 1996 tot 2004 diende hij in Frankrijk en België als overste van de pallottijnen, verzorgde hij pastoraat voor stafleden van de Europese Unie en bezocht hij seminaries namens het Vaticaan.

Medjugorje

In 2005 kreeg hij de persoonlijke titel van aartsbisschop en begon hij te werken in het Vaticaan, voordat hij in 2008 werd benoemd tot bisschop van Warschau-Praga. Ook gaf hij leiding aan het expertteam van de Poolse bisschoppen op het gebied van bio-ethiek en nam hij deel aan de Bisschoppensynode voor Afrika in 2009.

image
Een pelgrim bidt bij een Mariabeeld in Medjugorje, Bosnië-Herzegovina. Foto: CNS photo - Matko Biljak, Reuters

In 2017 benoemde paus Franciscus de pas gepensioneerde aartsbisschop Hoser tot speciale gezant van de Heilige Stoel voor Medjugorje, en in mei 2018 verhief hij hem tot apostolisch visitator. Tijdens zijn tijd daar verdedigde de aartsbisschop de Mariaverschijningen van dit omstreden bedevaartsoord, ontwikkelde hij de pelgrimsinfrastructuur en zorgde hij in mei 2019 voor de opheffing van een kerkelijk verbod op georganiseerde bedevaarten naar Medjugorje.

‘Nieuwe geestelijke energie’

In het laatste interview dat hij gaf, op 24 juni, prees aartsbisschop Hoser Medjugorje vanwege zijn bevordering van “gebed, stilte, herinnering, eucharistie, aanbidding, vasten en het sacrament van verzoening”, en voorspelde hij dat het heiligdom op een heuveltop nieuwe geestelijke energie zou geven aan landen waar kerkelijke activiteiten waren “afgevlakt”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.