<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Adrift

Hettie van der Ven 12 juli 2018
image

‘Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.’ Het zijn de woorden waarmee Adrift (en menig andere film) opent. Geen overbodige mededeling, want behalve dat de beleving er intenser door wordt, zijn sommige verhalen ook te groots of onwaarschijnlijk om zomaar voor waar aan te nemen. Dit geldt ook voor Adrift.

De film is in de basis een romantisch en oprecht liefdesverhaal. De jonge Tami is een vrije geest die zonder iets of iemand over de wereld zwerft. “Geen beroep, geen verblijf, geen eindbestemming”, zo meldt ze de douane wanneer ze in 1983 op Tahiti arriveert. Ze vindt een baantje in de haven en leert de al even idealistische vrijbuiter Richard kennen, een ervaren zeiler en botenbouwer. Liefde ontstaat.

Huiveringwekkend

Wanneer ze het verzoek krijgen om voor veel geld een luxe jacht van twintig meter lang vanuit Tahiti terug te varen naar Californië, aarzelen ze geen moment. Een afstand van 6500 kilometer overbruggen en de Stille Oceaan oversteken? Het kan het jonge stel niet avontuurlijk en romantisch genoeg zijn. Tot de orkaan Raymond los barst. Ze belanden er middenin, en Adrift blijkt behalve veel romantiek ook een enorm avontuur te bevatten.

De scènes tussen het opeens toch bijzonder kleine bootje en een oceaan op oorlogspad zijn huiveringwekkend. Nadat de storm is geluwd, is Richard zwaargewond en blijken zowel de boot als de radioapparatuur verwoest, de water- en voedselvoorraden beperkt en ligt het dichtstbijzijnde land (Hawaï) op wekenlang dobberen.

Weken van eenzaamheid

Wat Adrift interessant maakt en boeiend houdt, is het scenario. De makers onder leiding van de IJslandse regisseur Baltasar Karmákur hebben gekozen voor twee tijdlijnen, die langzaam maar zeker tot elkaar komen. De ene begint op het moment dat de lovebirds elkaar leren kennen, de andere wanneer de storm alweer is gaan liggen. Als kijker zit je te wachten op het moment dat beide lijntjes bij elkaar komen om zo te ontdekken wat er precies gebeurd is.

Weken van eenzaamheid, honger en doodangst doen een enorm beroep op de kracht van de geest, zo laat Adrift zien. Al deinend voert het stel eindeloze gesprekken en komen ze daadwerkelijk tot de kern van zaken, waarvoor in de vaart van het leven misschien niet altijd tijd is of tijd voor wordt gemaakt. Het einde van Adrift is ronduit verrassend. Het is zeker de moeite waard om voor even mee te dobberen.

Film: Adrift (2018), Verenigde Staten, 96 min. Regie: Baltasar Kormákur, met o.a. Shailene Woodley en Sam Claflin. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.