<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Illustratie: Tomás Rico en Loreto Sales
Bijvoorbeeld

Geweren achter het altaar: hoe pater Çiprian erin geluisd werd

Michaël As 9 maart 2024

“Neen, hier zijn geen wapens. Al wat hier ligt is rommel die de Duitsers achterlieten toen zij afdropen.” Pater Çiprian Nika, gardiaan van de minderbroeders kapucijnen in het Albanese Shkodër, verwerpt dan ook de beschuldiging dat hij wapens zou verbergen om leider Enver Hoxha ten val te brengen. De volgende dag prijkt zijn foto op de voorpagina’s van alle kranten, met achter hem kisten vol geweren, “gevonden achter het altaar”. Het was allemaal opzet.

Een harde schop en grove vloek

In de gevangenis deelt hij zijn cel met onder anderen Ilir Bali, die later getuigde: “Een soldaat opende de deur van onze cel, rinkelde met zijn sleutels en riep dat hij op moest staan. Pater Çiprian was diep in gebed verzonken. Met een harde schop en grove vloek bracht de bruut hem bij bewustzijn, dit tot hilariteit van de twee soldaten op de drempel.

Enkele uren later werd pater Çiprian letterlijk weer onze cel in gegooid. Ik depte zijn wonden en vroeg hoe het met hem ging. Met zwakke stem sprak hij: ‘Het gaat heel goed met mij, want ik heb mogen getuigen. De vier mannen van de staatspolitie zeiden dat ze het bestaan van God wetenschappelijk wel met mij wilden bespreken.

Waar kwaad of onrecht geen plaats heeft

Nooit voelde ik mij gelukkiger. Çiprian, zei ik tegen mezelf, nu krijg je de kans om de liefde en genade van de Almachtige te verdienen.

“Waar de lamp uit is, moet ik hem doen branden”
- Pater Çiprian Nika (1900-1948)

Ik vertelde dat ik als intelligent wezen geloof dat er na dit korte leven op aarde een ‘iets’ is waar goed en kwaad beloning en straf zullen vinden. Een ‘iets’ dat de grenzen van de menselijke natuur overstijgt; een bovenmenselijk, bovennatuurlijk ‘iets’ waar voor kwaad en onrecht geen plaats is.

Gebed tijdens het schoppen en slaan

Toen onderbraken ze mij, want ze hadden hun geduld verloren, en begonnen me te martelen. Tijdens het schoppen en slaan bad ik: moge Uw wil geschieden, waarna ik een van hen hoorde zeggen: Mijn God is onze president en dictator Enver Hoxha.’

Een van de gevangenen in onze cel zei tegen hem dat ze hem alleen maar belachelijk wilden maken. Pater Çiprian legde hem uit: ‘Je hebt gelijk, maar meer dan wie dan ook in deze cel heb ik een missie: waar de lamp uit is, moet ik hem doen branden. Lijden is niet gemakkelijk, mijn zoon, maar maakt de overwinning edel.’”

Laatste woorden

Pater Çiprian werd op 11 maart 1948 doodgeschoten, tegelijk met bisschop Frano Gjini, die geweigerd had het bevel van de Albanese leider Enver Hoxha te gehoorzamen een nationale Kerk te stichten, los van Rome. Zijn laatste woorden waren: “Lang leve Christus Koning! Ik vergeef al mijn vijanden”, en: “Albanië sterft niet met ons!”

Pater Çiprian werd in 2016 met 37 andere martelaren van Albanië zaligverklaard.

https://www.kn.nl/categorie/bijvoorbeeld/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.