fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Blessed is She verbindt katholieke vrouwen wereldwijd

KN Redactie 3 mei 2019
image
Foto: Priscilla du Preez - Unsplash

Katholieke vrouwen bemoedigen, dat was vijf jaar geleden het idee achter Blessed is She. Inmiddels is dat plan uitgegroeid tot een wereldwijde online gemeenschap van meer dan zestigduizend katholieke vrouwen.

Het Amerikaanse Blessed is She (‘Gezegend is zij’) ontstond vijf jaar geleden vanuit de wens om katholieke vrouwen per mail een dagelijkse overweging aan te bieden bij de lezingen van de dag.

Oprichtster Jenna Guizar vroeg katholieke bloggers die ze kende om mee te schrijven aan de overwegingen. De eerste werd op 1 september 2014 verzonden. Aan het einde van dat jaar hadden al meer dan tweehonderd vrouwen zich aangemeld voor de dagelijkse mails.

Nederlandse volgsters

Nu, vijf jaar later, zijn het er meer dan zestigduizend. De helft van alle lezeressen is tussen de 18 en 35. Nog eens 35% van de vrouwen is tussen de 35 en de 65. En hoewel de overwegingen in het Engels zijn, heeft Blessed is She ook in Nederland een groep trouwe volgsters.

Die kunnen zich op Facebook bovendien aansluiten bij de regionale Facebookgroep voor Europa. Niet alleen vormen ze daar een van de vele digitale gemeenschappen, de leden van steeds meer groepen ontmoeten elkaar ook offline.

Ook geeft Blessed is She elk jaar gebundelde overwegingen uit voor de Advent en de Veertigdagentijd. Die zijn tevens verkrijgbaar als digitale download en daarmee gemakkelijk beschikbaar voor buitenlandse lezeressen.

Gemeenschap

Op de vraag wat deze vrouwen vinden bij Blessed is She, komt het antwoord steeds weer hier op neer: gemeenschap.

Olivia Spears, een van de schrijfsters van Blessed is She, vertelt in een interview met Catholic News Agency dat ze “tientallen berichten” hebben ontvangen van vrouwen die dankzij Blessed is She weer terug zijn gekeerd naar de Kerk.

“Dit zijn gelovige vrouwen die geen gemeenschap vonden in hun eigen leven en die het idee hadden dat ze de enig overgebleven katholiek op deze aardbol waren.” (KN/CNA)

Info/opgave: blessedisshe.net