Mijn man en dochter gaan bijna elke dag wandelen. Ik ben nooit bezorgd geweest over hun veiligheid; we wonen in een rustige buurt.
Maar in de afgelopen weken ben ik ook gaan beseffen dat ik nooit voor hun veiligheid hoefde te vrezen omdat we blank zijn. Het zal niet gauw gebeuren dat iemand de politie belt als we er zijn.
Dat in tegenstelling tot de jonge zwarte man die zich kwam voorstellen toen we net in ons huis woonden. Hij kwam naar me toe toen ik in de tuin was, verwelkomde me in de buurt en liet me weten dat hij in het gehandicaptentehuis naast ons werkte. Hij is verpleger en in zijn pauze gaat hij wandelen of belt hij buiten met zijn vriendin.
In de twee jaar dat hij in het tehuis werkte, hadden vier gezinnen ons huis gehuurd, vertelde hij. Vier keer kwam de politie en werd hij ondervraagd wegens rondhangen en er verdacht uitzien. Daarom wilde hij langskomen zodra we ingetrokken waren om ons te laten weten dat hij in de buurt thuishoorde.
Toen hij afscheid nam, deed mijn hart pijn.
“Racisme is denken, praten en doen alsof iemand Gods liefde minder waardig is vanwege de kleur van zijn huid.”Tweet dit!
- Katie Prejean McGrady
Mijn man hoeft onze buren nooit zoiets te vertellen omdat hij blank is; zelden worden in mijn woonplaats en in Amerika blanke mannen als verdacht gezien wanneer ze hardlopen, telefoneren, hun portemonnee tevoorschijn halen, in hun auto zitten, of een zakje snoep vasthouden.
Dat besef en het groeiende bewustzijn door gesprekken over ras, systematische discriminatie en onderdrukking van gekleurde mensen heeft mijn ogen geopend. Maar het is treurig dat het de wrede en zinloze overlijdens van zwarte mensen als George Floyd heeft gekost voordat deze gesprekken gevoerd werden.
Racisme is uiteraard een zonde. Minder over iemand denken en hem anders behandelen vanwege huidskleur is zonder meer fout. Het is een misdaad tegen God en onze medemens. Racisme in iedere vorm is kwaadaardig.
Racisme is denken, praten en doen alsof iemand Gods liefde minder waardig is vanwege de kleur van zijn huid. Wie zich zo gedraagt, verwerpt de woorden van de Schrift – dat we allemaal in Gods gelijkenis geschapen zijn.
Maar het is niet genoeg om alleen maar “racisme is verkeerd” te zeggen. We moeten beslist tegen racisme zijn, het uit willen roeien en er werk van maken om een eind aan racisme in onze huizen, buurten, parochies, scholen en onze eigen harten te maken.
“Op dit moment is de zonde die zovelen heeft gekwetst, onderdrukt en belemmerd de zonde van racisme.”Tweet dit!
- Katie Prejean McGrady
De schandelijke zonde van het racisme moet uit onze harten verworpen worden zoals we ook willen doen met hoogmoed, lust, gulzigheid en oneerlijkheid. Daar is boetedoening voor nodig.
We onderzoeken hoe een zonde ons heeft vergiftigd, hoe deze onze broeders en zusters heeft gekwetst. Wanneer we dat erkennen, wijden we ons aan verandering. We verklaren de zonde kwaadaardig, verkondigen dat Christus overheerst, en besluiten met behulp van Zijn genade om niet meer te zondigen.
Het is dus duidelijk. Als we heilig willen zijn en God en anderen lief willen hebben zoals Hij gebiedt, moeten we de zonde bestrijden en oproepen tot boetedoening, transformatie en uitroeiing van dat wat het lichaam van Christus schaadt. Op dit moment is de zonde die zovelen heeft gekwetst, onderdrukt en belemmerd de zonde van racisme.
Dus hoe ga jij racisme uitroeien? Want als je heilig wil zijn, moet je dat doen.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.