fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Geduld bereikt alles

Paul Graas 24 november 2020

Je zit achter je bureau te werken. Je moet een uitgebreid rapport schrijven over een bedrijfsproject. Je zit al een half uur te piekeren. Opeens trilt je smartphone. Wie heeft een appje gestuurd? Automatisch check je het berichtje. Vervolgens check je nog even je email en je LinkedIn en dan ga je weer verder met piekeren over het rapport.

https://www.kn.nl/abonnementen/

We zijn zo gewend geraakt om geprikkeld te worden, dat het ons steeds meer moeite kost om aandachtig te werken zonder onderbrekingen, om met verveling om te gaan, om saaie taken met doorzettingsvermogen te vervullen.

Afleiding

Je zou kunnen zeggen: “Dat maakt toch niet zoveel uit? Het is nu eenmaal de wereld waarin we leven.” Maar het maakt wel degelijk uit. Behalve dat het ten koste van jouw productiviteit gaat, heeft het ook invloed op andere aspecten van jouw leven.

Het gaat ten koste van jouw vermogen om om te gaan met uitdagingen in het leven. Je laat je makkelijk afleiden. Je richt jouw aandacht ergens anders op, op zoek naar de volheid en de voldoening die je op dat moment mist.

“Geduld wordt vaak beschouwd als een slap ondergaan van een vervelende situatie, terwijl het broodnodig is om met innerlijke vrede te leven in een tijd van prikkels en afleidingen. ”
- Paul Graas

Deugden

Er zijn deugden die vaak verkeerd geïnterpreteerd worden. Ik denk bijvoorbeeld aan deugden zoals de nederigheid (“ik ben zo zielig en ik kan niets”) of de gehoorzaamheid (“ik heb liever dat anderen keuzes voor mij maken”).

Een deugd die daar ook aan lijdt, is het geduld. Het wordt vaak beschouwd als een slap ondergaan van een vervelende situatie. Een soort droevige verdraagzaamheid (“zucht… Ik kan toch niet anders”). Terwijl deze deugd wonderschoon is en ook broodnodig om met innerlijke vrede te leven in een tijd van prikkels en afleidingen.

Zusje van dapperheid

Het geduld is een zusje van de kardinale deugd van de dapperheid. Het is de deugd van de sterke en vreugdevolle mensen, want een geduldig mens laat zich niet zomaar beroven van zijn opgewektheid en zijn capaciteit om helder te zien.

Volgens Thomas van Aquino is de geduldige persoon niet degene die het kwaad ontvlucht, maar degene die zich door het kwade niet laat meeslepen tot een ongeordende droefheid. Bij ongeordende droefheid moet je niet alleen denken aan verdriet, maar ook aan vluchtgedrag bij ongemakkelijke of saaie situaties.

Volhardend bidden

Een gebied waar het geduld een belangrijke rol vervult, is het gebedsleven. Veel mensen bidden als ze een bijzondere intentie hebben of als er een bijzondere omstandigheid is die daartoe uitnodigt.

“Wanneer we elke dag trouw de ontmoeting met Christus zoeken in het gebed, dan zal onze relatie met Hem steeds minder afhangen van de eigen gevoelens en omstandigheden.”
- Paul Graas

Dat is op zich al heel mooi, maar dat is niet voldoende om een diepgewortelde relatie met Christus op te bouwen. Wat nodig is, is regelmaat, trouw en geduld. Dag in, dag uit volhardend bidden, zonder zich te laten ontmoedigen door gebrek aan gevoelens of inspiratie en zonder op te geven.

Wanneer we elke dag trouw de ontmoeting met Christus zoeken in het gebed, dan zal onze relatie met Hem steeds minder afhangen van de eigen gevoelens en omstandigheden en steeds meer van het vertrouwen op God de Vader.

Veertig jaar duisternis

Het gebed is namelijk een genade en niet een techniek of een hartstocht. En die genade werkt als een zuivering, ook als we het niet merken en zelfs als we complete duisternis in onze ziel ervaren.

De heilige Johanna Francisca van Chantal ervoer deze duisternis zelfs gedurende veertig jaar van haar leven, maar bleef toch volharden in het gebed. Ze liet zich niet leiden tot een ongeordende droefheid. Ze werd niet ongeduldig.

Geduld bereikt alles

Wanneer iemand geduldig te werk gaat, dan werkt hij niet traag, maar juist met inspanning en aandacht. Hij zet door wanneer hij de bekoring voelt om zich te laten meeslepen door prikkels, nieuwsgierigheden en afleidingen. Hij weet daardoor zijn taak met diepgang en voldoening te vervullen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vervolgens neemt hij de tijd om zijn smartphone te checken op berichtjes, e-mails en leuke nieuwtjes. En het mooie is: uiteindelijk haalt hij meer vreugde uit zowel zijn werk als uit zijn smartphonegebruik.

Zoals de heilige Teresa van Ávila het zo prachtig verwoordde: “La paciencia todo lo alcanza.” Geduld bereikt alles.