<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

God weet wat je écht wilt

Paul Graas 22 augustus 2022

Ik heb mijn roeping mogen ontdekken toen ik zestien jaar oud was. Met roeping bedoel ik het algemeen plan van God voor mijn leven. De Heer heeft mij een bijzondere en onverdiende genade geschonken en dat is die van het celibaat. Sinds mijn tienerjaren probeer ik Jezus onvoorwaardelijk te volgen volgens de geest van het Opus Dei.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ik heb vaker de vraag gekregen hoe het mogelijk is dat ik op zo’n jonge leeftijd al wist dat God voor mij een celibatair leven verlangde. Voor veel mensen klinkt dat best wel heftig, zeker in ons seculier kikkerlandje. Om eerlijk te zijn zat ik in mijn tienerjaren helemaal niet te wachten op een celibataire roeping. Ik wilde later in mijn leven een mooie katholieke vrouw ontmoeten en met haar een gezin stichten.

Het meest vruchtbare pad

Het leek alsof ik een mooi verlangen had voor mijn leven, maar dat God toch een ander plan voor me had. Aan het begin ervoer ik dat ook op die manier. Het leek alsof ik graag iets wilde, maar dat God iets heel anders voor me wilde. Ik ging met Hem onderhandelen. Ik verzocht Hem om zich te houden aan mijn verwachtingen. Maar de onrust die ik ervoer in mijn hart verdween niet. Sterker nog, het werd steeds groter.

“Ik dacht dat ik wist wat ik wilde, maar langzamerhand ontdekte ik een nieuw en dieper verlangen in mij dat niet overeenkwam met wat ik dácht dat ik wilde.”
- Paul Graas

Uiteindelijk gaf ik me over aan de Heer: “God, als U een ander pad voor mij heeft weggelegd, dan vertrouw ik erop dat dit pad het gelukkigste en het meest vruchtbare pad is, ook al begrijp ik het niet helemaal.” Wat ik toen ervoer (en, Godzijdank, ervaar ik dat nog steeds), is een diepe vrede en vreugde en ook een bijzonder inzicht: Gods plannen gingen niet in tegen mijn verlangens. Integendeel, ze vervulden juist mijn diepste verlangens.

Samensmelten

Een tijd geleden las ik een boek van de Franse priester Jacques Philippe over de roeping. Ik kwam daar een inspirerende tekst tegen:

“De roep van God en het verlangen van de mens zijn voorbestemd om overeen te komen. De Heilige Geest heeft de taak om ervoor te zorgen dat die twee daadwerkelijk samensmelten. Daarvoor wakkert Hij verlangens aan in het hart van de mens. Hij doet ons verlangen naar Gods gave en Hij verwijdert de oppervlakkige verlangens uit onze ziel.” (Jacques Philippe, Appelés à la vie, eigen vertaling)

Philippe beweert dat de ontdekking van onze diepste en meest authentieke verlangens leidt tot de ontdekking van onze roeping. Ik heb dit ook zo ervaren: ik dacht dat ik wist wat ik wilde, maar langzamerhand ontdekte ik een nieuw en dieper verlangen in mij dat niet overeenkwam met wat ik dacht dat ik wilde. Ik moest het ene loslaten zodat ik ontvankelijk kon worden voor het andere.

Verlangen ontdekken

Ik deel dit met je, want ik denk dat het kan helpen om de onderscheiding van een roeping toegankelijker te maken. Het is niet zo dat jij iets wilt, maar God misschien iets anders voor jou. Het is zo dat God echt weet wat jij wil en dat Hij dat in de vorm van een diep verlangen in jouw hart heeft geplant.

https://www.kn.nl/donaties/

God kent jou beter dan dat jij jezelf kent. Het is aan jou om, met het licht van de Heilige Geest, dat diepe verlangen te ontdekken.

Volgende maand vertelt Paul je meer over hoe jij je eigen roeping kunt ontdekken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.