fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Leven zoals je denkt

Paul Graas 9 januari 2021

Een tijd geleden was ik met een vriend in de kroeg. We hadden een mooi gesprek toen opeens z'n telefoon trilde. Hij checkte even het bericht dat hij had ontvangen en legde z'n telefoon weer neer. Ik zei toen tegen hem: "Is dat bericht belangrijker dan deze ontmoeting die we hebben?" Hij antwoordde een beetje ongemakkelijk dat het niet het geval is.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ik kan nogal direct zijn, zeker bij mensen van wie ik houd. Het was niet mijn intentie om hem te vernederen, maar ik wilde hem wel een beetje confronteren. Want zo'n klein gebaar als je telefoon checken tijdens een waardevol gesprek heeft invloed op je, ook al heb je het zelf niet door. Je gaat het ene meer waarderen en het andere minder.

Denken zoals je leeft

Een oud gezegde luidt: "Leef zoals je denkt, want anders ga je denken zoals je leeft." Het klinkt wellicht cliché, maar het bevat een grote waarheid: jouw handelen heeft invloed op hoe je naar de werkelijkheid kijkt en hoe je die ervaart. Ons gedrag en onze overtuigingen beïnvloeden elkaar. Laat me een ander voorbeeld geven.

Stel je voor dat je een aantal jaar een relatie hebt. Aan het begin ging bijna alles vanzelf, omdat de verliefdheid als een krachtige motor werkte om de relatie voort te stuwen. Maar langzamerhand werden de gevoelens minder intens en ging je meer aan elkaar wennen. Inmiddels zijn de momenten waarop je geen zin hebt om met je partner te zijn merkbaar. Je hebt een punt bereikt dat het niet meer vanzelf gaat.

“Een gebaar als je telefoon checken tijdens een gesprek heeft invloed op je, ook al heb je het zelf niet door. Je gaat het ene meer waarderen en het andere minder.”
- Paul Graas

Als je echter geen inspanningen doet om op een concrete manier liefde en genegenheid te blijven geven en als je niet waakt over jouw hart zodat het gericht blijft op jouw partner, dan zal je relatie verzwakken en dan zal je wellicht gaan twijfelen of je relatie nog wel toekomst heeft. Ofwel, je gaat er anders over denken, omdat jouw handelen niet overeenkomt met het liefdesideaal waarmee je je relatie begon.

Patroon van twijfel

Dit principe geldt ook voor onze relatie met Christus. Ik begeleid al jaren jongeren in hun geloofsleven. Een patroon dat ik helaas vaker heb gezien, is dat iemand langzamerhand bepaalde aspecten van het geloof verwaarloost, zoals de zondagsmis en het sacrament van de Biecht.

Na verloop van tijd gaat hij twijfelen of de waarheid wel in de Kerk te vinden is, of Christus wel echt bestaat, of de moraal van de Kerk wel voor iedereen toepasbaar is en ga zo maar door. Dit lijken intellectuele problemen te zijn, maar hier ligt vaak een probleem in het hart aan ten grondslag dat veroorzaakt is door iemands gedrag.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Blijf volharden

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit is boven alles een hoopvol en troostvol gegeven. Stel je voor dat je je hebt voorgenomen om dagelijks tijd aan stil gebed te besteden, maar sinds een tijd is je hart droog en voel je je ongeïnspireerd. Ofwel, je geest werkt niet mee.

Blijf volharden in dat stil gebed, ook al lijkt het pure schijn en ook al lijkt het geen vruchten op te leveren. Je gedrag is, in samenwerking met de Genade, bezig jouw overtuigingen ten diepste vorm te geven. Uiteindelijk zal je relatie met Christus veel dieper en authentieker worden.