fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Vieren doe je niet alleen

Dominique Sturrus 12 september 2022

De zomer zit er weer op en het schooljaar is overal weer begonnen. Tijd voor vergaderingen, studiewerkgroepen, hobby’s en borrels. We komen weer samen en kunnen met elkaar delen wat we hebben meegemaakt en geleerd. Deze zomer had ik het voorrecht om bij verschillende kinder- en tienerkampen te zijn en was ik te gast op twee bruiloften.

Samen

We vieren samen, delen samen, in welke betekenis dan ook. Op kamp kwamen we samen om God te loven en te prijzen. We dansten samen, zongen samen en voelden ons één. Ook op de bruiloften kwamen wij samen. Wij vierden de liefde en dankte God voor het prachtige bruidspaar en al wat Hij voor hen gedaan had en zou gaan doen. Zonder alle vrienden en familieleden zou het vieren kaal zijn.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zo is het ook in ons geloof. Jij en ik, wij geloven niet alleen. Wij mogen ons eraan herinneren dat we er niet alleen voor staan. Alleen is het geloof maar kaal. Als we samen komen, met andere mensen die ook in God geloven, om God te loven en te prijzen, dan sluiten wij ons aan bij de Kerk hier op aarde. Bij deze Kerk kunnen we ons rustig op God richten, op onze eigen manier en op ons eigen tempo.

Je eigen tempo

Ik vind het soms moeilijk om mijn eigen tempo en manier te onderzoeken, omdat ik het allemaal alleen ‘moet’ en wil doen. De stille tijd valt vaak weg in het drukke schema dat ‘het leven’ wordt genoemd. Met als resultaat dat geloven haast onmogelijk is. De dagelijkse sleur neemt me mee en ik raak het spoor bijster.

“Samenkomen is als een mensenlichaam: wij alleen kunnen niet alle functies tegelijk zijn.”
- Dominique Sturrus

Op zo’n moment is het belangrijk en fijn om terug te vallen op mijn mede-gelovigen. De gemeenschap waarbij wij horen. We kunnen weer samen delen en helpen elkaar om weer terug in het ritme te komen.

Een lichaam

Tijdens het tienerkamp hadden wij het over ‘samenkomen’ en hoe we dit voor ons kunnen zien. Samenkomen is als een mensenlichaam. Het heeft armen nodig, voeten, benen, handen, een buik, een hoofd. Wij alleen kunnen niet alle functies tegelijk zijn. Daarvoor hebben wij anderen nodig, met hun geloof, talenten en inzichten.

Samen, als een geheel, kunnen wij God loven, prijzen en dankzeggen. Vieren doen we niet alleen. Dat vind je ook terug in Matteüs 18:20 – Want waar twee of drie mensen in Mijn naam samen zijn, ben Ik in hun midden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1