fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Vrijheid

Luisa Kop 29 september 2021

Op zaterdag 25 september 2021 zag ik een opvallende paradox verschijnen in mijn leven. Ironisch, ja, maar opluchtend. Bevrijdend. Vandaag gaat de maatregel in voor het coronapaspoort als voorwaarde voor horeca, theater en meer. Ik zal het je ronduit zeggen: ik heb geen coronapaspoort, wat dat verder inhoudt hoef ik niet toe te lichten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Toch heb ik mij nog nooit zo vrij gevoeld als vandaag, hoewel mij de toegang tot restaurants en dergelijke ontzegd wordt. Ik kijk naar het Jezus-icoontje dat ik heb gekocht in een kerk in Berlijn, met de kaars die ik erbij heb aangestoken, en heb me nog nooit zo licht gevoeld. Niets beklemt me, niets verontrust me.

Leven ten volle

Onze vrijheid is in Christus. Ware, innerlijke vrijheid is niet iets wat de overheid ons kan schenken. Geen enkele regel, geen enkele voorwaarde kan ons werkelijk verlossen van de greep van de angst – er is niemand die ons op kan sluiten als we het leven ten volle ontvangen van de Heer.

“De ware ketenen zijn de ketenen van de zonden, de ware banden zijn die van ons eigen vlees.”
- Luisa Kop

Dat zie je terug in Johannes 8:31 – 36: “En tegen de Joden die in hem geloofden zei Jezus: ‘Wanneer u bij Mijn woord blijft, bent u werkelijk Mijn leerlingen. U zult de waarheid kennen, en de waarheid zal u bevrijden.’ Ze zeiden: ‘Wij zijn nakomelingen van Abraham en we zijn nooit iemands slaaf geweest – hoe kunt u dan zeggen dat wij bevrijd zullen worden?’ Jezus antwoordde: ‘Waarachtig, Ik verzeker u: iedereen die zondigt is een slaaf van de zonde. Nu blijft een slaaf niet voor eeuwig in huis, maar de Zoon blijft wel voor eeuwig. Dus wanneer de Zoon u vrij zal maken, zult u werkelijk vrij zijn.”

De weg is smal

De ware ketenen zijn de ketenen van de zonden, de ware banden zijn die van ons eigen vlees. Niet voor niets roept Jezus ons op onze oude ik achter ons te laten en opnieuw geboren te worden. De weg is smal en moeilijk begaanbaar, maar verschaft ons die vrede en die vrijheid die ons niet wacht aan het eind van de brede weg.

Het ware gevangenschap is dat van ons eigen stenen hart, van degene die ons wil insluiten, beschuldigen en aanklagen. Daarom is mijn hart niet verontrust: ik voel me volledig bevrijd in Jezus Christus, en dat wens ik ook jou, in welke omstandigheden je je ook bevindt, van harte toe.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.