<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
'Geef aan de keizer...' Een schilderij van Peter-Paul Rubens (1577-1640) Beeld: Wikimedia Commons
Overweging

Wij zijn meer dan die munt; wij dragen Gods beeltenis

Michel Hagen 20 oktober 2023

Steeds weer sta ik versteld van de mildheid van Jezus. Hij blijft zelfs in gesprek met hen die erop uit zijn Hem te doden. De heilige Geest geeft Hem de woorden en het inzicht hoe met de dilemma’s om te gaan. Zo ook deze zondag met dit Woord van Jezus: “Geef aan de keizer wat de keizer toekomt, en geef aan God wat God toekomt” (Mt. 22, 15-21).

Scheiding Kerk en staat?

Deze uitspraak van Jezus is gebruikt en misbruikt. Is dit de basis voor de scheiding van Kerk en staat? Is dit de basis voor het idee dat de staat een door God gewild instituut is? Of is het eenvoudig een realistisch standpunt in een eindeloze discussie van farizeeën en Schriftgeleerden, sadduceeën en zeloten over hoe je met de Romeinen moet omgaan?

“Wij zijn geroepen om vrij en onafhankelijk te staan tegenover staat, politiek, justitie, leger, handel, kunst, wetenschap, commercie, en wat dan ook”

Jezus doet hier eigenlijk amper een uitspraak over de keizer. Hij wil juist alle aandacht op de laatste woorden vestigen: “Geef aan God wat God toekomt.” Jezus herinnert zijn toehoorders eraan dat die munt een afbeelding van de keizer draagt. Iedere gelovige Jood in zijn tijd begreep meteen dat Jezus duidde op de schepping van de mens. Wij zijn meer dan die munt; mensen zijn gemaakt naar Gods gelijkenis en dragen Gods beeltenis. Dus moeten wij God toebehoren en niemand anders.

Onvermoeibare liefde

Paulus schrijft in de tweede lezing vol dankbaarheid over het sterke geloof van de christenen van Tessalonica en over hun onvermoeibare liefde waarmee ze goed doen aan zoveel anderen (1 Tess. 1, 1-5b). In hen wordt Gods beeld zichtbaar, God die goed is. In hen komt Christus opnieuw tot leven. Zij zijn vervuld met Zijn heilige Geest en brengen het geloof metterdaad in de praktijk.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Heeft dit Woord van Jezus dan niets te maken met de scheiding van Kerk en staat? Misschien andersom. De politiek heeft ooit Kerk en staat verbonden en ook weer gescheiden. Jezus is vrij en wil ons vrijmaken, omdat wij aan God toebehoren; vrij tegenover politiek en staat en heel de maatschappij. Omdat wij God toebehoren zijn wij geroepen tot een leven in liefde en geloof.

Wisselvalligheden

De Kerk is onze moeder, de Bijbel geeft ons Gods Woord. Daaraan zijn wij gebonden, daarin staan wij stevig bij alle wisselvalligheden en woelingen van onze tijd. Wij zijn geroepen om vrij en onafhankelijk te staan tegenover staat, politiek, justitie, leger, handel, kunst, wetenschap, commercie, en wat dan ook. Ons vaderland is in de hemel en op al deze terreinen mogen we de liefde van God binnen brengen, opdat alles eens wordt herschapen tot Gods koninkrijk.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.