Heb je wel eens geleefd met een leugen die je bewust voor iedereen verbergt? Ik wel en ik kan je zeggen dat het vreselijk is. Op een dag gebeurt er iets. Je maakt bijvoorbeeld een domme fout waar je echt van schrikt, maar die je niet durft of kunt rechtzetten. Je durft het ook niet aan anderen te vertellen, omdat je je schaamt of omdat het forse gevolgen kan hebben. ‘Het lost zich vanzelf wel op’, denk je – maar de tijd verstrijkt en je wordt steeds onrustiger. Wat aan het begin nog eenvoudig was, wordt steeds groter en complexer. Je houdt de schijn hoog en doet alsof alles goed gaat, maar het vraagt steeds meer energie.
Dan komt er een dag dat je het niet meer volhoudt. Je barst uit. Of iemand ontdekt het, wat je confronteert met de werkelijkheid. Je voelt schaamte. Spijt. Vernedering. Als herstel mogelijk is, moet je aan de slag. Hoe dan ook voel je je waarschijnlijk opgelucht. Je hoeft niets meer te verbergen. Je kunt verder met je leven zonder dat je vastgebonden bent aan wat er in het verleden gebeurde.
Wanneer je tegen jezelf, tegen anderen of tegen God liegt, dan verberg je iets in jezelf. Dat zorgt voor verdeeldheid en die brengt die groeiende onrust met zich mee. Het is als een wond die steeds meer ontsteekt.
Als iemand vraagt welke deugden de belangrijkste zijn om heilig te worden, dan denken we niet meteen aan oprechtheid. Men denkt eerder aan de goddelijke deugden – geloof, hoop en liefde – en de kardinale deugden – rechtvaardigheid, verstandigheid, matigheid en dapperheid.
Toch kun je zonder oprechtheid niet groeien en volharden in de liefde. Ik durf zelfs te zeggen dat oprechtheid, met nederigheid, de deur is naar de goddelijke en de menselijke deugden. Je kunt gewoon niet deugdzaam zijn zonder oprecht te zijn.
“Oprecht zijn is niet altijd gemakkelijk. De gevolgen van de erfzonde maken ons het leven soms behoorlijk moeilijk”Tweet dit!
Een van de mooiste complimenten die Jezus geeft in het Evangelie, is zijn lof voor Natanaël: “Dat is waarlijk een Israëliet in wie geen bedrog is!” (Joh. 1,47). Hij was eenvoudig en hield niets verborgen, zoals het kind dat Jezus ons ten voorbeeld stelt: zo moet je worden om het Koninkrijk der Hemelen binnen te komen. Anderzijds is Jezus’ hardste kritiek die aan het adres van de farizeeën en schriftgeleerden, die hij leugenaars en huichelaars noemt.
Oprecht zijn is niet altijd gemakkelijk. De gevolgen van de erfzonde maken ons het leven soms behoorlijk moeilijk. Daarnaast is er de duivel (en ik bedoel dit niet metaforisch; hij bestaat echt). Hij doet er alles aan om verdeeldheid, leugens en duisternis in je hart te scheppen. Het woord duivel betekent nota bene ‘werpen met leugens en verdeeldheid’. Het is zijn vakgebied, en hij is daar verdraaid goed in.
In de tweede helft van de vorige eeuw kreeg de duivel het zelfs bijna voor elkaar kreeg dat wij, katholieken, een van Gods grootste geschenken aan de Kerk in de prullenbak gooiden: het sacrament van de biecht. Er werd beweerd (vooral in Nederland) dat dit sacrament niet nodig zou zijn voor het christelijk leven.
Godzijdank zijn we later weer gaan beseffen dat dit sacrament een juweel is en ook broodnodig. De biecht is de ontmoeting met God per uitstek waarin we onze ziel kunnen zuiveren van elke vorm van leugen. Als je je ergens zo voor schaamt dat je het niet in de biecht durft te vertellen, vertel dat dan juist als eerste. De priester zal er niet van schrikken: hij heeft in de biecht vast alles al gehoord.
Maak er dus gebruik van, beter te veel dan te weinig. Je zult diepe vrede en vreugde ervaren en, zoals Natanaël, Christus in de ogen kunnen aankijken en Hem volgen.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.