<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Coronakroniek (1): In woelige wateren

Nathalie De Clerck 27 maart 2020

Een moeder van vier beschrijft hoe de coronacrisis haar gezin dichter bij elkaar én bij de Heer brengt.

Het is beslist: de scholen hier in België gaan dicht. Ik hoor het nieuws en word onmiddellijk een beetje zenuwachtig. In de zomervakantie zorgen voor de kroost terwijl manlief boven zit te werken, dat kan ik, makkie. Maar in viervoud juf zijn in een halve lockdown, zonder speeltuin, bibliotheek, zwembad of vriendjes die komen spelen? Dat is heel andere koek.

Bidden in de stilte voor de storm

Tegen de avond zijn we gewapend met een volle voorraadkast (nee, geen overdosis wc-papier), een takenlijst, een dagschema en een weekmenu. Voor we gaan slapen bid ik in de stilte voor de storm.

Heer, we moeten springen.
In het duister.
Naar het onbekende.
Wacht ons de hemel of de hel?
Een knusse cocon vol quality time, of een langgerekte worsteling die alleen verliezers kent?
Heer, hier zijn we niet op voorbereid.
We springen zonder ervaring en zonder handleiding.
We hebben alleen Jou.
Ik heb alleen Jou.

Maak mij een moeder naar Jouw hart.
Geduldig en begripvol.
Inventief en vrolijk.
Wijs en mild.
Een betrouwbare matroos, die samen met haar Kapitein
Ons gezinsschip recht houdt op de woeste zee.

Maak ons tot nieuwe mensen.
Geoefend in liefde en verdraagzaamheid.
Goed in het lossen van ballast.
Gehoorzaam aan Jou.
Want Jouw wil geschiede, met ons en met de hele mensheid.

Amen.

De ene ‘mama!’ na de andere

Geradbraakt. Zo voel ik mij die eerste avond. Ons schema ziet er op papier geweldig uit, maar dat de praktijk wel wat anders is, had ik na drie minuten al door.

“Wacht ons een knusse cocon vol quality time, of een langgerekte worsteling die alleen verliezers kent?”

Zo kort duurde het immers voor de eerste “Mama!” weerklonk – voor een afgebroken potloodpunt. Daarop volgde de ene “Mama!” na de andere: een onduidelijke oefening, een moeilijk vraagstuk, een zoekgeraakte gum, dorst, geen zin, is het al speeltijd en ik wil niet rekenen. In twee uur tijd kreeg ik amper de vaatwasser leeg.

Me-time? Forget it!

De speeltijd bracht geen soelaas: die diende immers om schommels op te hangen, ruzietjes te beslechten en kevers en andere tuinvondsten te bewonderen.

image

Tussendoor sprokkelde ik ijverig minuten voor het huishouden. Me-time? Persoonlijk gebed? Even iets anders dan huis en kinderen? Forget it.

Heer, help mij! Zal het echt de hele tijd zo gaan? Hoe houd ik dat in hemelsnaam vol?

Gebed bij een wereldkaart

’s Avonds bidden we om Gods leiding. Omdat we weten hoeveel het gebed van een zuiver kinderhart bij God vermag, beslissen we om tijdens deze lockdown elke avond heel bijzonder te bidden voor de redding van de wereld. Geknield rond een afbeelding van de wereldbol reiken wij elkaar de hand en bidden het gebed van de Vrouwe van alle Volkeren:

Heer Jezus Christus,
Zoon van de Vader,
zend nú Uw Geest over de aarde.
Laat de Heilige Geest wonen in de harten van álle volkeren,
opdat zij bewaard mogen blijven voor verwording, rampen en oorlog.
Moge de Vrouwe van alle Volkeren,
de Heilige Maagd Maria,
onze voorspreekster zijn.

Amen.

image

Moederlijke taak

Nu wij dit gebed voor het eerst met de kinderen bidden, valt mij op hoe eenvoudig het is – en hoe geschikt voor deze situatie. “Ziedaar uw moeder”, sprak Jezus, en voor mij blijkt hier en nu nog maar eens hoezeer zij haar taak ter harte neemt.

Net zoals ik mijn dochter voor een schooluitstap nog vlug een flesje water meegeef omdat ik wéét dat ze dorst zal krijgen – zo vertrouwde Maria ons zeventig jaar geleden al de woorden toe die ons nu kunnen redden. Wauw.

Antwoord op onze vraag

Daarna mag onze jongste een Bijbeltekst trekken: “Zij legden zich ernstig toe op de leer der apostelen, bleven trouw aan het gemeenschappelijk leven en ijverig in het breken van het brood en in het gebed”. (Hnd 2, 42)

Die woorden aanvaarden we dankbaar als een antwoord op onze vraag. Hoe moeten wij als gezin deze bijzondere tijd beleven? De Bijbel lezen, het gezinsleven in ere houden, actief op zoek gaan naar Jezus en bidden. Een hemelse takenlijst: onze lockdown wordt alvast niet saai!

Nathalie en John De Clerck hebben twee dochters (11 en 7) en twee zonen (9 en 6). Nathalie werkt als tolk en vertaler, maar is door de coronacrisis voorlopig alleen echtgenote en moeder.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.