fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

De kleine heks

Hettie van der Ven 2 augustus 2018
image

Sprookjes zijn van alle tijden. Dit wordt maar weer eens onderstreept door De kleine heks. Deze oogstrelende film is gebaseerd op het wereldwijd bekende kinderboek Die kleine Hexe, in 1957 geschreven door Otfried Preussler.

Zijn verhaal over de ondernemende, piepjonge – want pas 127 jaar oude – heks werd in 47 talen vertaald en won in 1958 de Duitse Jeugdliteratuurprijs. Een klassieker dus, die nu, 61 jaar na verschijning, is verfilmd.

Een goede heks worden

Het verhaal is eenvoudig. De kleine heks woont samen met raaf Abraxas diep verscholen in een lief huisje in het bos. Het is haar diepste wens om naar het jaarlijkse heksenfeest op de Bloksberg te gaan, maar ze is nog te klein. Het verlangen is groot en ze gaat stiekem. Helaas: betrapt! Haar bezem wordt verbrand en ze moet te voet naar huis. Volgend jaar mag ze terugkomen op voorwaarde dat ze alle spreuken in het letterlijk manshoge toverboek uit haar hoofd leert en een echte, goede heks wordt.

Aanvankelijk gaat alles mis en tovert ze soeplepels en wasknijpers uit de lucht in plaats van regen, maar langzaamaan gaat het steeds beter. Ze helpt de armen, redt dieren en straft degenen die dat verdienen. “Iets goeds doen is echt heel leuk”, juicht ze. Ze blijkt het helemaal verkeerd begrepen te hebben, maar uiteindelijk neemt ze alle heksen bij de (hele flinke) neus.

Niet in turboversnelling

Dat De kleine heks over goed versus kwaad gaat, is evident. Daarbij ziet de film er prachtig uit. De omgeving zou niet misstaan in het sprookjesbos van De Efteling. De heksen zijn met hun zwarte wratten en kromme ruggen gemeen maar ook grappig en de kleine heks is een en al levensvreugde. Ook een verademing: de film staat niet in turboversnelling.

De heksen zijn niet ‘eigentijds’ gemaakt met smartphones en andere digitale accessoires, maar gewoon heks gebleven, met zelfgebrouwde toverdrankjes en analoge toverboeken. Heerlijk! Voor ons ‘ouderen’ tenminste, geboren in de twintigste eeuw. De jongste kinderen in de zaal riepen al na tien minuten: “Gebeurt er nog iets?” en “Is het al klaar?”.

Mijn advies: neem uw kroost gewoon mee, laat ze genieten van een fraaie spookjeswereld zonder nieuwerwetse fratsen en geniet zelf lekker mee.

Film: De kleine heks (2018), Duitsland/Zwitserland, 103 min. Regie: Mike Schaerer, met o.a. Karoline Herfurth en Suzanne von Borsody. Nederlandse stemmen o.a. Vivienne van den Assem en Tygo Gernandt.