<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Foto: KN - Jan Peeters
Column

Gedoopt

Moeder Anima Christi 13 juli 2021

Met de naam Sophia werd ze gedoopt, terwijl haar zusje Arina van acht diezelfde dag haar eerste communie ontving. Ze zijn de dochtertjes van Anja en Leo. Anja had in Polen een mooi wit doopkleed en communiekleed voor haar kinderen besteld.

De wortels van haar familie zijn Pools, maar ze groeide op in Samara aan de Wolga en trouwde met Leo, wiens familie in Komsomolsk woont. Anja’s familie is katholiek en toen ze een tijdlang bij haar oma in Polen woonde, werd haar geloof heel sterk. Haar man accepteert het, want hij houdt van haar en draagt zijn twee dochters op handen.

Voor het eerst in de Mis

Arina zat in de Mis naast haar vader en hield zijn hand vast. Ze was ontzettend blij, want voor het eerst woonde hij de Mis bij, en dan nog wel op de dag van haar eerste communie en de doop van haar net 6 maanden oude zusje. Het was het grootste geschenk.

Ook voor ons wat het een groot geschenk om een jonge familie in de kerk te hebben; dat wil zeggen, moeder én vader met hun kinderen. Ze waren zichtbaar gelukkig samen, en Anja had een taart gebakken om de vreugde om hun dochters met alle parochianen te delen.

Vreugdevolle geest

Leo is helikopterpiloot en instructeur bij het leger en beweegt zich doorgaans in een atheïstische omgeving, waarin hij ook opgroeide. Gelukkig voelde hij zich al snel thuis in onze kleine parochiegemeenschap. Dat hoorden we van Anja en Arina, die trouwe kerkgangers zijn en vaak ons klooster bezoeken. De katholieke vreugdevolle geest is Leo niet vreemd, want hij maakt die thuis mee.

“De doop van een baby is niet zo gewoon in onze parochie. Meestal dopen we volwassenen, die daarvoor een lange weg moesten gaan”

De doop van een baby is niet zo gewoon in onze parochie. Meestal dopen we volwassenen, die daarvoor een lange weg moesten gaan. In de vroege Sovjet-Unie ruimden radicale en militante atheïstische propaganda en vervolging de belangrijkste dragers van het geloof uit de weg: bisschoppen, priesters, religieuzen en actieve leken.

Vanaf de jaren zestig ontwikkelde de regering een nieuw plan voor de promotie van het atheïstische denken. Hierin stond de vrouw centraal, die door haar opvoedende taak in het gezin normaal gesproken de eerste en belangrijkste geloofsverkondigster was. Zij zou van gedachten moeten veranderen, zodat de geloofsoverdracht een natuurlijke dood zou sterven.

Materialistische kijk

Daarvoor moesten de ouderwetste geloofsovertuigingen vervangen worden door de nieuwe ideeën van de communistische partij. De vrouw moest het huis uit, actief worden op de werkvloer, haar kinderen toevertrouwen aan andere opvoeders (met andere normen en waarden), de materialistische kijk op het leven verruimen en de blik op de eeuwigheid vergeten. Bij de geboorte van een kindje, werd er al direct op de moeder ingewerkt: het moederschap werd gedenigreerd en de kinderdoop werd al in het ziekenhuis belachelijk gemaakt en verworpen als bijgeloof. Verpleegsters en dokters werden hier speciaal op getraind.

Maar hoe doordacht ook, het plan was niet 100 procent succesvol, zoals wij ook in onze parochie mogen zien. Steeds vaker ontvangen kinderen van kleins af het geloof, steeds vaker zien wij jonge moeders hun kinderen kussen na het doopsel, om Gods aanwezigheid in hen te verwelkomen.

Moeder Anima Christi is missionaris in Rusland. Zij schrijft driewekelijks een column in Katholiek Nieuwsblad.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.