<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

‘Armoede is schandalig’: paus viert en eet met minderbedeelden op Werelddag voor de Armen

Luuk van den Einden 20 november 2023
image
Paus Franciscus lunchte op de Werelddag voor de Armen met 1250 minderbedeelden in de audiëntiezaal van het Vaticaan. Foto: CNS - Pablo Esparza

Op de Werelddag voor de Armen combineerde paus Franciscus zachtmoedigheid met harde woorden: hij lunchte met ruim duizend armen en sprak in een overweging zijn onbegrip uit over het feit dat de wereld nog altijd armoede kent.

Afgelopen zondag stond de Kerk stil bij de Werelddag voor de Armen. Paus Franciscus vulde de dag door de Mis met vijfduizend armen te vieren en daarnaast met een groot aantal van hen te lunchen. 1250 mensen waren uitgenodigd om in de audiëntiezaal van het Vaticaan aan te schuiven bij de paus.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De armen, waaronder oorlogsslachtoffers, onderdrukten, migranten en werklozen, “zijn niet met enkelen; ze vormen een menigte”, zei de paus tijdens de eucharistieviering in de Sint-Pietersbasiliek.

“Denkend aan deze mensenmassa is de boodschap van het Evangelie duidelijk: laten we de rijkdom van de Heer niet begraven. Laten we liefdadigheid verspreiden, ons brood delen, liefde vermenigvuldigen”, zei hij. Naast oproepen tot liefde uitte de paus zich ook fel: “Armoede is schandalig.”

Lunch met armen

Ongeveer vijfduizend mensen vierden de Mis met de paus. Onder hen waren daklozen en andere minderbedeelden, meldt OSV News. Volgens persbureau AP News waren ook een aantal transgenderpersonen die als prostituee werken aanwezig; zij maken deel uit van een groep die op initiatief van de Italiaanse priester Andrea Conocchia regelmatig aansluit bij de wekelijkse audiënties van de paus.

De lunch met de armen is een traditie die paus Franciscus in 2017 begonnen is. Het menu bestond uit pasta met ricotta, gehaktballetjes en tiramisu. Voor het eten bad de paus dat God het eten en “dit moment van vriendschap” zou zegenen.

Gebruik de pijltjes om te bladeren tussen foto's. | Foto's: CNS - Pablo Esparza (1 en 3) en CNS - Vatican Media (2, 4 en 5)

In de week voorafgaand aan de Werelddag breidde het Vaticaan de uren en activiteiten uit van een medische kliniek in de buurt van het Sint-Pietersplein die zich inzet voor iedereen in nood.

Talenten

In zijn overweging tijdens de Mis zei paus Franciscus dat christenen “van de Heer het geschenk van Zijn liefde hebben ontvangen. We zijn geroepen om zelf een geschenk voor anderen te worden”. Barmhartigheid, mededogen, vreugde en hoop “mogen we niet alleen voor onszelf houden”.

“We kunnen alles wat we hebben ontvangen vermenigvuldigen en het leven tot een offer van liefde voor anderen maken”, zei de paus, die verwees naar de parabel van de talenten, die die dag centraal stond. “Maar we kunnen ook onze schat begraven en alleen aan onszelf denken, zonder passie voor iets anders dan onze eigen gemakken en belangen.”

‘Onzichtbaarheid’

De paus drong er ook op aan om de “onzichtbaarheid” van armoede in gedachten te houden, waarbij hij opmerkte dat “armoede discreet is, het verbergt zich. Wij moeten er moedig naar op zoek gaan”.

https://www.kn.nl/donaties/

“Laten we bidden dat ieder van ons, overeenkomstig de gave die we hebben ontvangen en de opdracht die ons is toevertrouwd, ernaar mag streven de naastenliefde vrucht te laten dragen en een arme nabij te laten komen”, besloot paus Franciscus.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.