<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Een van de ridders van de orde krijgt een blauwe mantel opgelegd. Foto: Ramon Mangold
In beeld

Een eeuwenoude ridderorde vestigt zich nu ook in Nederland

KN Redactie 17 oktober 2023

In de Haarlemse Bavokathedraal vond afgelopen vrijdag de feestelijke investituur plaats van de ridders van de Constantijnse Orde. Voor het eerst werden er in Nederland ridders van de orde geïnstalleerd.

De tien nieuwe ridders werden geïnstalleerd door bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam. Hendriks werd eerder op de dag zelf geïnstalleerd, zodat hij op zijn beurt de investituur van de andere nieuwe leden kon doen.

Blauwe mantel

De investituur vond aan het begin van de Mis plaats. De ridders legden een belofte af en werden zo officieel opgenomen in de Orde, waarbij zijn een blauwe mantel kregen opgelegd.

  • De investituur van de Constantijnse Orde. | Foto's: Ramon Mangold

De Constantijnse Orde, voluit ‘Heilige Militaire Constantijnse Orde van Sint Joris’, is een eeuwenoude Europese ridderorde die nauwe banden heeft met de katholieke Kerk. De orde voert zijn geschiedenis terug tot keizer Constantijn de Grote en ontleent aan hem ook zijn naam. Aan het hoofd van de Orde staat een groot-prior, kardinaal Marcello Semeraro, prefect van het Dicasterie voor de heiligverklaringen. De beleving van het geloof, de spiritualiteit van het kruis en caritas staan centraal.

“Wie dit kruis van Constan­tijn draagt wil daar­mee ook aan­ge­ven dat hij of zij wil staan voor een samen­le­ving waarin de chris­te­lijke waar­den centraal staan”

Het kruis van de Constantijnse Orde, zo legde bisschop Hendriks uit tijdens zijn homilie, heeft een bijzondere betekenis: “Wie dit kruis van Constan­tijn draagt wil daar­mee dus ook aan­ge­ven dat hij of zij wil staan voor een samen­le­ving waarin de chris­te­lijke waar­den van ge­meen­schapszin, het bevor­de­ren van het alge­meen wel­zijn met respect voor de men­se­lijke waar­dig­heid en het men­se­lijk leven, gods­dienst­vrij­heid en respect voor de gods­diens­tige bele­ving, centraal staan. Het zijn deze en ermee verbon­den waar­den die in de katho­lie­ke sociale leer tot uitdruk­king komen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.