<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

‘Hij heeft zijn lijden moedig gedragen’: Collega’s spreken lovend over bisschop Smeets

Luuk van den Einden 21 december 2023
image
Verschillende collega's van bisschop Harrie Smeets hebben al gereageerd op zijn overlijden gisterenmiddag. Foto: bisdom Roermond

Hartelijk betrokken, enthousiast en moedig: bisschop Harrie Smeets wordt met warme woorden door zijn collega-bisschoppen herdacht. Ook is inmiddels bekend dat zijn uitvaart op 6 januari zal plaatsvinden.

“Door zijn hartelijke betrokkenheid bij het reilen en zeilen van de kerkprovincie en de bisschoppenconferentie maakte hij duidelijk dat je als bisschop niet alleen verantwoordelijk bent voor je eigen bisdom, maar ook samen zorg moet dragen voor het grotere geheel van de Kerk.” Met die woorden reageert bisschop Hans van den Hende, voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie, op het overlijden van zijn collega Harrie Smeets gisterenmiddag.

Gebed voor Smeets

Bisschop Van den Hende staat stil bij het feit dat Smeets overleden is in de maand dat hij precies vijf jaar bisschop zou zijn. “Vanaf 2021 werden zijn dienstwerk en leven echter steeds meer bepaald door kanker.”

“Zijn levensmoed en geloofsgetuigenis waren uitermate krachtig”, vindt de bisschop. Hij denkt daarbij aan het werkbezoek aan Rome dat de Nederlandse bisschoppen in november 2022 aflegden. “Het staat op mijn netvlies hoe bisschop Smeets toen met volle overtuiging deelnam aan dat bezoek.”

“Samen met vele gelovigen zullen wij als bisschoppen voor onze overleden collega Harrie Smeets bidden”, aldus Van den Hende. “Ons gebed geldt ook zijn familie en heel de Kerk van het bisdom Roermond.”

‘Moedig’

Ook diocesaan administrator René Maessen, die sinds augustus het bestuur van het bisdom Roermond waarneemt, spreekt lovend over Smeets. Die heeft in de ogen van Maessen “de uitoefening van zijn ambt enthousiast en energiek opgepakt”.

Sinds zijn ziekte “heeft hij zijn lijden moedig gedragen”, zegt Maessen, “waarmee hij voor zijn naasten en voor velen in en buiten het bisdom een weg van geloofsgetuigenis heeft afgelegd”.

“We zijn ervan overtuigd dat hij nu mag rusten bij zijn Schepper. We zijn de vele mensen dankbaar die tijdens de ziekteperiode van de bisschop hebben meegeleefd en voor hem hebben gebeden.”

Bisschop Jan Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam heeft op zijn eigen website een bericht gepubliceerd naar aanleiding van Smeets’ overlijden. “Hij heeft een lang ziekbed gekend, dat hij met veel moed en overgave heeft gedragen”, schrijft hij. “Ik zal hem gedenken in mijn gebeden. Moge de Heer hem nu opnemen in Zijn koninkrijk van vrede en vreugde.” Bisschop Hendriks dankt ook Maessen voor zijn inzet voor het bisdom Roermond.

Afscheid en uitvaart

Het bisdom Roermond heeft inmiddels de eerste details rond het afscheid van Smeets bekendgemaakt. Vanmorgen om 11:00 uur hebben veel Limburgse kerken hun klokken geluid bij wijze van eerbetoon aan de bisschop. Vanaf vandaag ligt er ook een condoleanceregister in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Persoonlijk afscheid nemen kan op donderdag 28 en vrijdag 29 december. De bisschop ligt dan opgebaard in de Roermondse Caroluskapel. Afscheid nemen kan op beide dagen tussen 14:00 en 17:00.

De uitvaart van bisschop Smeets zal op zaterdagochtend 6 januari plaatsvinden in de kathedraal van zijn bisdom. Zijn laatste rustplaats is al bekend: zijn lichaam zal na de uitvaart worden bijgezet in de bisschoppelijke grafkapel op het Oude Kerkhof in Roermond. Verder heeft het bisdom nog geen informatie beschikbaar over het verloop van de uitvaart.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.