<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Paus Franciscus op de oorlogsbegraafplaats van Rome op 2 npvember 2023. Foto: CNS - Paolo Galosi
In beeld

Paus bidt voor oorlogsslachtoffers op Allerzielen

Carol Glatz - CNS 3 november 2023

Terwijl de zon door de ochtendhemel brak na een stortbui in Rome, werd paus Franciscus langs tientallen grafstenen gereden die de laatste rustplaats markeerden van soldaten die tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog stierven.

Hij droeg een boeket witte rozen en liet het door een assistent plaatsen bij het graf van wachtmeester William Perkins, een lid van de Welsh Guards die in 1944 op 28-jarige leeftijd stierf.

image
Foto: CNS - Vatican Media

‘Er is geen overwinning’

“Zoveel onschuldige doden, zoveel soldaten die daar hun leven verloren”, zei de paus later in zijn homilie tijdens de Allerzielenmis die 2 november werd opgedragen op de oorlogsbegraafplaats van Rome.

“Zoveel doden! Het leven wordt vernietigd zonder dat je dit beseft”

“Maar waarom?” vroeg de paus in zijn homilie. “Oorlogen zijn altijd een nederlaag, altijd. Er is geen totale overwinning, nee. Ja, de een wint van de ander, maar daarachter zit altijd de nederlaag van de prijs die betaald is.”

In de kiem gesmoord

Wijzend naar de graven zei de paus dat hij zag dat “de meesten tussen de 20 en 30 jaar oud waren. Levens in de kiem gesmoord, levens zonder toekomst.”

image
Foto: CNS - Vatican Media

“Ik denk aan de ouders, de moeders die die brief kregen: ‘Mevrouw, ik heb de eer om u te vertellen dat uw zoon een held is.’ Ja, een held, maar ze hebben hem van me afgenomen… Zoveel tranen in die levens die werden afgebroken.”

Gebed voor vrede

Hetzelfde gebeurt vandaag de dag nog steeds in oorlogen, zei hij. “Zoveel doden! Het leven wordt vernietigd zonder dat je dit beseft.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“We vragen de Heer om vrede, zodat mensen elkaar niet langer zullen doden in oorlogen.”

Allerzielen

Het feest van Allerzielen herinnert ons aan het belang van herinnering en hoop, zei de paus. Het is een dag om alle mensen te gedenken die geleefd hebben en gestorven zijn.

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Foto's: CNS - Paolo Galosi/Vatican Media

“We bidden tot de Heer voor onze doden, voor allen, voor iedereen: dat de Heer hen allen zal opnemen. En we bidden ook dat de Heer zich over ons ontfermt en ons hoop geeft: hoop dat we verder kunnen gaan en dat Hij ons met allen herenigt wanneer Hij ons roept.”

300 aanwezigen

Ongeveer 300 mensen waren aanwezig bij de openluchtmis, waaronder families, militairen en lokale autoriteiten zoals de burgemeester van Rome.

Meer dan 420 soldaten uit het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, India, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika liggen begraven op de oorlogsbegraafplaats van Rome. Ze stierven tussen november 1942 en februari 1947.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.