<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Stal en kerstboom zijn ‘teken van hoop’, aldus paus

KN Redactie 14 december 2020

Voor de onthulling ervan sprak paus Franciscus de wens uit dat de kerstboom en kerststal op het Sint-Pietersplein een “teken van hoop” zouden zijn in dit door corona geplaagde jaar.

Met name de kerststal werd eerder een teken van tegenspraak: op internet werd de moderne stal direct een mikpunt van kritiek en spot. Met name de astronaut in het tafereel schoot bij velen in het verkeerde keelgat.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Maanlanding

De 19 manshoge keramieken figuren in de stal werden in de jaren 60 en 70 vervaardigd door leraren en alumni van een kunstacademie in de Italiaanse regio Abruzzo. De astronaut werd in 1969 toegevoegd als aandenken aan de eerste maanlanding.

De voorbije jaren hebben de experimentele, artistieke kersttaferelen op het Sint-Pietersplein wel vaker kritiek uitgelokt. Overigens staat er in de doopkapel van de Sint-Pieter zelf ook nog gewoon een meer traditionele kerststal.

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] De onthulling van de kerststal en het aanlichten van de boom. (Foto's: CNS Photo - Paul Haring/Vatican Media)

Daklozen

De bijna 30 meter hoge sparrenboom die dit jaar op het Sint-Pietersplein verrees, is een geschenk van Slovenië. De kerstboom is versierd met houten decoraties die door daklozen werden gemaakt.

Behalve de grote kerstboom doneerde het Centraal-Europese land ook nog 40 kleinere bomen aan het Vaticaan, en sponsort het kerstmaaltijden in een daklozenopvang vlakbij de Sint-Pietersbasiliek.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Goede armoede’

Zowel de boom als de kerststal, zo zei paus Franciscus bij de onthulling, creëren “een gunstige kerstsfeer” die christenen helpt “het mysterie van de geboorte van de Verlosser met geloof te beleven”.

“In de stal spreekt alles over de ‘goede’ armoede, de evangelische armoede, die ons zegent”, zei hij. “Door na te denken over de Heilige Familie en de verschillende personages, worden we aangetrokken door hun ontwapenende nederigheid.”

(Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.