fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

‘Trouw, loyaal en eervol’ de paus dienen: 23 nieuwe leden voor de Zwitserse Garde

Justin McLellan - CNS 8 mei 2023
image
Een nieuw lid van de Zwitserse Garde legt een eed af om de paus en zijn wettige opvolgers te verdedigen tijdens een beëdigingsceremonie op de San Damaso-binnenplaats van het Apostolisch Paleis in het Vaticaan op 6 mei 2023. Foto: CNS - Justin McLellan

Ze zijn allemaal Zwitsers, jong, katholiek en ongehuwd; de 23 mannen die zaterdag beëdigd werden om minimaal de aankomende 26 maanden te dienen bij de Zwitserse Garde.

Paus Franciscus zei voorafgaand aan de ceremonie tegen de rekruten en hun families dat de wacht “een omgeving van menselijke en christelijke vorming voor iedereen” moet zijn. “Je missie hier in het Vaticaan is een weg die de Heer voor je heeft geopend om je doop te beleven en vreugdevol te getuigen van je geloof in Christus.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De ceremonie wordt elk jaar op 6 mei gehouden om de 147 Zwitserse soldaten te herdenken die op die datum in 1527 stierven terwijl ze paus Clemens VII beschermden tijdens de plundering van Rome.

‘Trouw, loyaal en eervol’

Tijdens de beëdigingsceremonie aan het einde van de middag marcheerden de nieuwe pauselijke bewakers in formatie voor hun families, leden van de Romeinse curie en Zwitserse hoogwaardigheidsbekleders op een Vaticaanse binnenplaats.

Een voor een legden ze een hand op de vlag van de Zwitserse Garde terwijl ze de andere met drie vingers opstaken om de Drie-eenheid te symboliseren. In een van de vier officiële talen van Zwitserland – Duits, Frans, Italiaans of Reto-Romaans – zwoeren de rekruten de paus en zijn wettige opvolgers “trouw, loyaal en eervol” te dienen en, indien nodig, hun leven op te offeren voor zijn verdediging.

Klik op de pijltjes om door de foto's te scrollen.

De paus was niet bij de ceremonie aanwezig. Hij werd vertegenwoordigd door aartsbisschop Edgar Peña Parra, plaatsvervangend secretaris voor algemene zaken in het Vaticaanse staatssecretariaat.

Vrouwen

Momenteel bestaat de wacht uit 125 mannen. Of er zich in de toekomst ook vrouwen bij zullen voegen is niet zeker. Wel zullen er bij de verbouwing van de kazerne in 2025 privébadkamers worden gecreëerd, iets wat voor de eventuele komst van vrouwen noodzakelijk is. De uiteindelijke beslissing hierover ligt bij het Vaticaan en de paus.

https://www.kn.nl/donaties/