fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
De kersverse bisschop van Haarlem-Amsterdam: Jan Hendriks. Foto: Ramon Mangold
In beeld

Wisseling van de wacht in Haarlem-Amsterdam: Hendriks volgt Punt op

Anton de Wit 1 juni 2020

Tijdens een eucharistieviering vanuit de Haarlemse Sint Bavo-kathedraal, nam Jan Hendriks vanmiddag het stokje over van Jos Punt als bisschop van Haarlem-Amsterdam. De Roermondse hulpbisschop Everard de Jong volgt Punt op als ‘legerbisschop’.

De plechtigheid was wat soberder dan voorzien – niet alleen omdat de coronamaatregelen tot extra voorzichtigheid nopen, maar ook omdat de scheidende bisschop zelf herstellend is van een coronabesmetting. “We hopen dat in de nabije toekomst een feestelijke viering en afscheid wél zal kunnen plaatsvinden”, zo schreef de nieuwe bisschop Jan Hendriks in een brief bij de bisschopswissel.

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] De bisschopswissel in Haarlem-Amsterdam. | Foto's: Ramon Mangold

Gezondheidsproblemen

Bisschop Jos Punt – die sinds 2001 bisschop van Haarlem-Amsterdam was – kampt al langer met gezondheidsproblemen, niet alleen de coronabesmetting. Dat is dan ook de reden dat paus Franciscus al een jaar vóór Punts 75e verjaardag diens ontslag aanvaardt. Jan Hendriks, sinds 2011 hulpbisschop in dit bisdom, stond al sinds begin vorig jaar als bisschop-coadjutor in de coulissen om Punt op te volgen.

Hendriks is dus al jaren nauw betrokken bij het reilen en zeilen van het Noord-Hollandse bisdom, en verrassende wendingen in het bisdombeleid zijn dan ook niet te verwachten, zo schrijft de nieuwe bisschop zelf ook in de genoemde brief. Wel zinspeelt Hendriks op “pijnlijke besluiten” in “overleg en wederzijds begrip” – het zal waarschijnlijk over parochiefusies en kerksluitingen gaan.

Legerbisschop

Sinds 1995 was nu emeritus-bisschop Jos Punt ook apostolisch administrator van het Militair Ordinariaat – ook wel het ‘achtste bisdom’ genoemd; een niet-territoriaal bisdom verantwoordelijk voor de geestelijke verzorging binnen de krijgsmacht. Everard de Jong, hulpbisschop van Roermond, volgt Punt op als ‘legerbisschop’.