fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Kung Fu Panda 3

Hettie van der Ven 21 april 2016
image

Een grote, logge panda als flitsende actieheld. Het klinkt vermakelijk en dat is ook gebleken. Op dit moment draait alweer het derde avontuur rondom pandakrijger Po in de Nederlandse bioscopen.

Het verhaal begint waar het in deel twee gebleven is. Po is een Drakenkrijger geworden en woont nog altijd in de dumplingbakkerij van zijn zorgzame pleegvader, de gans Mr. Ping.

Herenigde familie

In deel drie wordt plots het onbreekbaar geachte record zoveel-mogelijk-dumpling-eten van Po verbroken door panda Li Shan. Dit blijkt de vader van Po te zijn en liefdevol schudden ze hun enorme buiken tegen elkaar aan. De familie is herenigd!

Ondertussen wil de bovennatuurlijke slechterik Kai (een soort wilde prehistorische koe die met lange kettingen werpt) alle Kung Fu-meesters – waaronder Po – verslaan en hun ‘Chi’ afpakken: de energie die door alle levende dingen stroomt.

Leger van panda’s

Gelukkig weet Li Shan een verborgen pandadorp te vinden en zo staat Po voor de zware taak om de aandoenlijke beestjes, die allemaal eten als grootste hobby hebben, op te leiden tot een ultiem leger van Kung Fu panda’s, dat ten strijde moet trekken tegen Kai.

Charmante stunteligheid

Wat volgt is een explosie aan uiterst charmante stunteligheid van aandoenlijke panda’s, maar ook van olijke konijnen en varkentjes. Zoals je vandaag de dag mag verwachten ziet alles er door de geavanceerde technieken fantastisch uit. DreamWorks Animation werkte hiervoor samen met een Chinese animatiestudio.

Doorspekt met wijsheden

Logisch, want Chinese spiritualiteit en tradities spelen een belangrijke rol in Kung Fu Panda 3. Het grootste bezit van ieder leven wezen is de genoemde ‘Chi-energie’, die je tot ‘meester van jezelf’ maakt.

De film is, bijna tot vervelends toe, doorspekt met wijsheden als ‘Hoe meer je neemt, hoe minder je krijgt’ en ‘Vertrouw op jezelf’. De vraag ‘Wie ben ik?’ staat centraal.

Familie en samenwerking

Wanneer je jezelf bent, is alles mogelijk, zo wordt gesteld. Daarbij wordt wel de waarde van familie en van samenwerking benadrukt.

De openingsscène is voor een heuse ZEN-schildpad die innerlijke vrede en daarmee de verlichting heeft bereikt. Onbegrijpelijke zaken, sowieso voor jonge kinderen. Gelukkig maken het kindvriendelijke gooi- en smijtwerk en de liefdevolle pandapopulatie veel goed.

Film: Kung Fu Panda 3 (2016), Verenigde Staten en China, 95 min. Regie: Alessandro Carloni en Jennifer Yuh Nelson, met stemmen van o.a. Jack Black, Dustin Hoffman en Angelina Jolie (Nederlandse versie o.a. Martijn Fischer, Yolanthe Snijder-Cabau en Jörgen Raymann)

KN Kijkwijzer
Vanaf 9 jaar / geweld / angst