<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Land van Maria

Henk Rijkers 13 oktober 2016
image
De interviews in de film zijn niet gespeeld, zoals het gesprek op de foto tussen regisseur Juan Manuel Cotelo (rechts) en voormalig abortusarts John Bruchalski.

De documentaire Land van Maria (eigenlijk Terra de María of Mary´s Land) is een geheimzinnig publiekssucces, dat al van 2013 dateert.

Naar aanleiding van de première in Duitsland en Oostenrijk vorige week, heb ik de dvd gekeken, die via Amazon met Engelse ondertitels verkrijgbaar is. Inderdaad de moeite waard.

Het fabeltje van het geloof

Dat blijkt niet direct in het begin. Bedenk dat de film niet op de eerste plaats voor gelovigen bedoeld is, maar juist aan een breder publiek de mariale optie wil voorleggen. Het verhaaltje is een milde parodie op James Bond, gespeeld door regisseur Juan Manuel Cotelo zelf, die zich door zijn vrouwelijke superieur op een missie laat sturen.

Als ‘advocaat van de duivel’ moet hij onderzoeken of er misschien toch enige waarheid schuilt in het fabeltje van het geloof. Wat als God echt bestaat? Als er een erfzonde is en een Verlosser? En wat als diens moeder met een speciale missie op aarde verschijnt om de meest verloren zondaars naar haar Zoon terug te voeren?

Interviews

De film neemt hier enige tijd voor. Als gelovige moet je dat even uitzitten. De beelden zijn overigens mooi. Interessant wordt het wat mij betreft pas, als Cotelo de wereld overgaat om daar mensen te interviewen. Die interviews zijn echt, niet gespeeld.

Bijvoorbeeld met voormalig abortusarts John Bruchalski (zie foto), een “zondaar met vele moorden op mijn geweten”. Indrukwekkend is ook het gesprek met het Boliviaanse fotomodel Amada Rosa Pérez. Ook in haar leven werd de ellende van abortus het begin van een ommekeer. Zo passeren mensen met aangrijpende bekeringsverhalen de revue.

Fraaie documentaire

De film eindigt in Bosnië met enkele zieneressen van Medjugorje, inmiddels volwassen vrouwen. Hun verhalen, over hun ontmoetingen met de Moeder Gods, die hen zelfs kust, zijn zeer indrukwekkend. Hoewel ook andere Maria-bedevaartplaatsen aan de orde komen, vormt Medjugorje en zijn vele vruchten de hoofdmoot. Aan het einde van de film wordt netjes meegedeeld dat de kerkelijke status nog niet definitief is bepaald.

Ik hoop dat deze fraaie publieksdocumentaire snel ook met Nederlandse ondertitels beschikbaar komt. Hij kan ook hier veel goed doen. In de VS is hij op 13 gekeurd, waarschijnlijk omdat er gesprekken met prostituees in voorkomen. Net als in het Evangelie.

Zie www.maryslandmovie.com.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.