fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Liefde en zelfrespect

KN Redactie 2 augustus 2018
image

“Ik ben van plan te laten zien dat het besef van de door Christus geopenbaarde Liefde al onze andere liefdes kan zuiveren en aan de diepste hunkering van ons hart tegemoet kan komen.” Met die opzet spreekt de Spaanse priester Michel Esparza zielen aan die aan de ene kant vooruit willen in het geestelijk leven, maar aan de andere kant vastzitten in de modder van hun psyche.

Zelfgenoegzaamheid, zelfbedrog, perfectionisme, overgevoeligheid, onzekerheid en vele andere neigingen: Esperza ontmantelt ze en ontdekt “de kleine onverzadigbare tiran van de trots” als gemeenschappelijke wortel.

Een medicijn

Met Liefde en zelfrespect wil de auteur een medicijn aanbieden. Waar het eerste deel zich open en toegankelijk toont vanuit een algemeen-menselijke insteek, verscherpt hij het vervolg met een beschrijving van de christelijke geestelijke weg: uiteindelijk zuivert slechts het bewustzijn van Gods liefde ons hart het meest.

Daarom eindigt Esperza met de liefdevolle overgave van de kleine Theresia van Lisieux, als voorbeeld bij uitstek. Hij komt daar uit na een uitgebreide en leerzame passage over de christelijke betekenis van het menselijk lijden en de medeverlossing met Christus.

Veel nuances

Het boek toont zijn degelijkheid in de vele nuances. Enerzijds voelt het gerijpt, door de kennis en ervaring van Esperza (1957), die graden in de geneeskunde en theologie heeft. Anderzijds blijft het geheel voldoende luchtig door de vele knipogen vanuit moderne literatuur. Zijn betoog wordt ook voortdurende gestaafd met sprekende citaten van velerlei kerkvaders, pausen en christelijke filosofen (zoals C.S. Lewis), wat voor de liefhebber een duidelijke meerwaarde is.

Het geheel is echter geen tussendoortje. Het moet voldoende gekauwd worden om de finesse ervan te smaken, de kracht te laten inwerken en de stevigheid te verwerken. Dit boek moedigt aan om op weg te gaan; het leent zich voor wie op weg is. Het bevraagt en roept van alles op. Zonder dat het een zware psychologische brei of een oppervlakkig zelfhulpboek wordt, trekt de auteur de ziel met al zijn kwesties mee over de grens van het hart.

Daar laat God zich in zijn liefde kennen en daarmee vervult en geneest Hij alles waar een mens toch mee blijft sukkelen. Slechts op die weg wordt de mens echt volwassen, in liefde en zelfrespect.

Michel Esparza, Liefde en zelfrespect. Uitg. De Boog/Betsaida, 240 pp., pb., € 14,75, ISBN 978 90 6257 066 9