fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Liefde is…jezelf geven

Susanne Kurstjens 25 juli 2018
image

“We moeten de boodschap herontdekken van de encycliek Humanae Vitae van Paulus VI”. Dit was in 2016 een hartstochtelijke oproep van paus Franciscus in zijn apostolische exhortatie Amoris Laetitia. Stéphane Seminckx, priester van het Opus Dei, pakt de handschoen op en wil met Liefde is… jezelf geven een antwoord geven op Franciscus’ oproep.

Want vijftig jaar na het verschijnen van Humanae Vitae heeft de ophef die de encycliek destijds en in de jaren erna veroorzaakte vooral plaatsgemaakt voor onverschilligheid. Terwijl er in 2018, na alle #metoo-ophef en een toenemend aantal vrouwen dat zich ‘pilmoe’ verklaart, wel degelijk ruimte lijkt voor én nood is aan de boodschap van de Kerk.

“Waar 1968 een van de slechtste jaren was voor de boodschap van Humanae Vitae, is 2018 misschien wel een van de beste. Laat maar komen die discussie”, zegt de Amerikaanse theoloog Charlie Camosey dan ook in zijn analyse voor CNA.

Stéphane Seminckx, priester van het Opus Dei, pakt de handschoen op en wil met Liefde is… jezelf geven een antwoord geven op de oproep van paus Franciscus. Wat het boek echter vooral pijnlijk duidelijk maakt, is waarom het de Kerk maar niet wil lukken om de boodschap van Humanae Vitae op een goede manier te communiceren. 

Spruitjeslucht

Dat het boek zeer theoretisch is en erg blijft hangen in het vormelijke, soms ondoorgrondelijke taalgebruik waar pauselijke documenten vaak mee behept zijn, is één ding. Helemaal slecht te verteren is de belegen ‘jaren vijftig- spruitjeslucht’ die het hele boek uitademt.

Leven we echt nog in een tijd waarin een vrouw “zich beschikbaar stelt voor de huwelijksdaad” en “hij zich niet aan haar opdringt en zij hem niet mag weigeren”? Om nog maar niet te spreken van teksten als: “Een man en vrouw die zich tot elkaar aangetrokken voelen, hebben een ‘aangename ervaring’” en “alle dagen van hun leven zijn de echtelieden ertoe geroepen om bij elkaar in de smaak te vallen, ook voor wat betreft hun lichaam”.

Mislukte poging

Bij de meeste jonge mensen, ja, ook de serieus praktiserende katholieke jongeren, gaan bij dit soort taalgebruik de luiken meteen dicht. Is het nu echt zó moeilijk om de prachtige boodschap van de Kerk in moderne, eigentijdse taal over te brengen?

Nee, dit is een jammerlijk mislukte poging om Humanae Vitae beter voor het voetlicht te brengen. Jonge mensen die anno 2018 een christelijk huwelijk willen nastreven of meer willen weten over de visie van de Kerk op het huwelijk, zullen hier niets mee kunnen.

Stéphane Seminckx, Liefde is…jezelf geven. Uitg. De Boog/Betsaida, 182 pp., € 12,50, ISBN 978 90 6257 072 0

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.