fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Love & Friendship

Hettie van der Ven 8 juni 2016
image

Om eventuele verwachtingen maar direct in goede banen te leiden: de titel van deze film is zeer ironisch bedoeld.

Het gaat hier dan ook over de verfilming van de briefnovelle Lady Susan, geschreven door niemand minder dan Jane Austen.

Geschikte huwelijkskandidaat

En ‘dus’ gaat Love & Friendship vooral over het vinden van de meest geschikte huwelijkskandidaat uit de gegoede klasse, met al het konkelen en bekokstoven dat daar eind achttiende eeuw blijkbaar onvermijdelijk bij hoort.

Lady Susan is net weduwe geworden, maar van rouw is weinig te merken. Ze zet alles op alles om zo snel mogelijk weer een nieuwe, geschikte (lees: rijke) huwelijkskandidaat te vinden voor zichzelf en haar dochter Frederica.

Scherpe zinsneden

Ze trekt in bij de welgestelde familie van haar schoonzus en zet vervolgens al haar doortraptheid in om de mannen om haar vinger te winden, die daar nog intrappen ook.

Dit gaat er voor het oog overigens allemaal uiterst geciviliseerd aan toe. Lady Susan blijft immer de beschaafdheid zelve, maar uit intussen voortdurend scherpe zinsneden, die altijd voor meerdere interpretaties vatbaar zijn. “Schatrijk en nogal simpel”, zo schetst ze haar ideale man en “Je vindt altijd wel een reden om iemand niet te mogen” is ook een van haar levenswijsheden.

Fraaie kastelen en enorme jurken

De vileine toon wordt, in aangenaam hoog tempo, de hele film volgehouden. Dit begint al bij de introductie van de personages, die aangekondigd worden als ‘een woest aantrekkelijk heerschap’, ‘een kletskous’ of ‘de brave eega’.

Neem daarbij de setting van fraaie kastelen, onderdanige bedienden, enorme jurken en dito kapsels en u kunt zich een beeld vormen bij Love & Friendship.

Venijnig toontje

Toch is het knap wat regisseur en scenarioschrijver Whit Stillman gerealiseerd heeft, want Austen schreef haar novelle zonder dialogen. Deze komen in de film dus allemaal uit de koker van Stillman, maar sluiten naadloos aan bij het typische toontje van Austen.

De schrijfster schreef Lady Susan waarschijnlijk al in 1794, twintig jaar voor haar officiële debuut met Sense & Sensibility. Blijkbaar was ze toen nog wat venijniger, en hier is in deze film gretig op ingehaakt.

Smullen voor liefhebbers van oer-Brits kostuumdrama, maar wellicht een tikkeltje over-de-top voor ieder ander. 

Film: Love & Friendship (2016), 
Ierland, 92 min. Regie: Whit Stillman, met o.a. Kate Beckinsale, Tom Bennet en Stephen Fry.