fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Muziek

‘Door Bachs muziek licht het geloof op’: Benedictus steunt Bachfestival

Catholic News Agency 30 juli 2020
image
Foto: CNS Photo - Robert Michael, pool via Reuters

Het Bachfestival 2021 in Leipzig krijgt steun van emeritus-paus Benedictus XVI. In een brief aan de organisator prijst hij de muziek van J.S. Bach.

Michael Maud, de organisator van het Bachfestival 2021, las tussen de werkzaamheden door de drie boeken die de emeritus-paus tijdens zijn pontificaat over het leven van Jezus schreef.

Maud schreef de emeritus-paus vervolgens aan. Hieruit ontstond een correspondentie, die uitmondde in de brief van de emeritus-paus. Hij gaat daarin onder meer in op de verhouding tussen geloof en cultuur.

‘Vrucht van een ontmoeting met Jezus’

“Het geloof dat deze muziek voortbracht, en dat Bach als musicus heeft gediend, is geblust en heeft alleen nog effect als een culturele kracht.

Als devote christen mag je die reductie betreuren, maar er zit ook een positieve kant aan. Want het feit blijft dat er iets als cultuur is aangenomen, dat de vrucht is van een gelovige ontmoeting met Jezus. Deze oorsprong zal het altijd in zich dragen.”

Gods glorie

Volgens de paus werkt het twee kanten op: “Geloof heeft cultuur voortgebracht, die ver aan haar voorbij straalt. Maar omgekeerd brengt die cultuur zelfs vandaag nog iets van haar bron over aan de hele wereld. Dit lijkt op de ‘welriekende geur’ die Christus uitstraalt (zie 2 Kor. 2,14 – 17). Die heeft geen missionaire bedoeling; de ‘welriekende geur’ bestaat omwille van zichzelf, zonder bedoeling, en verspreidt juist daarom Gods glorie.”

‘Ontspannen en herscheppen van de geest’

“Laten we ons herinneren dat volgens Bach ‘de uiteindelijke bestaansreden’ van alle muziek ‘geen andere’ zou moeten zijn ‘dan Gods glorie en het ontspannen en herscheppen van de geest’. En inderdaad raakt Bachs muziek ons diep en verheerlijkt zij God, zelfs waar Hij niet formeel aanwezig is door geloof.”

“Door Bachs muziek licht de figuur van Jezus Christus op, zelfs waar het geloof zelf niet aanwezig is”
- Emeritus-paus Benedictus XVI

“En juist die mensen die Bachs geloof delen, kunnen zich er met dankbaarheid in verheugen dat door zijn muziek de sfeer van het geloof, de figuur van Jezus Christus, oplicht, zelfs waar het geloof zélf niet aanwezig is.”

“Wij allen, christenen en niet-christenen, gelovigen en niet-gelovigen, kunnen het ons zo dankbaar toestaan bewogen te worden door schoonheid, wetend dat die ons de juiste weg toont.”

‘Bachs Messiah’

Tijdens het Bachfestival zal een aantal composities van J.S. Bach (1685-1750) achter elkaar worden gespeeld. Zo kan het gehele leven van Jezus in chronologische volgorde worden beluisterd.

De cyclus heeft de naam ‘Bachs Messiah’ gekregen, een verwijzing naar G.F. Händels oratorium Messiah over het leven van Jezus.

Verlossing

De immense cyclus bestaat uit elf concerten die gedurende vier dagen worden gegeven in verschillende kerken in Leipzig. Bach werkte in Leipzig vanaf 1723 tot zijn dood.

Het repertoire beslaat 33 cantates, het Kerstoratorium, de Mattheuspassie, het Paasoratorium en het Hemelvaartoratorium. Händels Messiah zal zowel voor als na de cyclus integraal worden uitgevoerd.

Het Bachfestival 2021 wordt gehouden van 12 tot en met 15 juli, met als thema ‘Verlossing’.