Onder de vlag van KRO-NCRV gaat The Passion aankomend jaar toch door, nadat de Evangelische Omroep zich eerder uit de organisatie terugtrok. De Protestantse Kerk in Nederland heeft bekend gemaakt een grote bijdrage te zullen leveren aan het muzikale paasevenement. Vanuit katholieke hoek is het vooralsnog relatief stil.
Reinder van Dijk, eindredacteur van The Passion, vertelt KN desgevraagd dat hij een katholieke insteek belangrijk vindt. Het Kansfonds, een katholiek fonds, draagt bij, maar als het aan hem ligt, blijft het daar niet bij.
Van Dijk zegt “druk in gesprek” te zijn “over een mogelijk partnerschip met de katholieke Kerk. Ik vind het belangrijk om verschillende Kerken bij het verhaal te betrekken”. Met wie hij in gesprek is, wil Van Dijk echter nog niet kwijt.
Een partnership betekent volgens hem niet enkel een financiële bijdrage. “Wij willen dat het Paasverhaal écht door het hele land gaat landen.”
In het verleden werkte het bisdom mee waarin The Passion gehouden werd. “Dit keer wil ik het breder trekken. Ik hoop dat door heel Nederland het verhaal beleefd wordt.” Wat Van Dijk betreft, doen kerken uit alle Nederlandse bisdommen mee.
The Passion vertelt het verhaal over Jezus’ lijden, sterven en verrijzenis aan de hand van hedendaagse muziek. “Wij willen hiermee aansluiten op maatschappelijke onderwerpen. Het is aan de verschillende Kerken om voor de doorvertaling te zorgen.”
De afgelopen tien jaar werd het evenement op Witte Donderdag rechtstreeks uitgezonden op NPO1. Deze editie zal anders verlopen.
Voorlichter van KRO-NCRV Matthijs de Bruijn vertelt: “Het evenement wordt fors verlengd: het start op Aswoensdag en zal op Paaszondag eindigen met een extra tv-uitzending. Hiermee eindigt het dus niet met de kruisiging van Jezus, maar zal ook aandacht besteed worden aan zijn opstanding.”
Onder regie van de PKN zullen vanaf Aswoensdag replica’s van het kruis door het land gaan. “In lokale kerken kan het verhaal van The Passion beleefd worden. De PKN wil hier heel graag andere Kerken bij betrekken.”