<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Foto: Amos Bar-Zeev - Unsplash
Overweging

Geduld bereikt alles

Joris Schröder 13 oktober 2023

Snelheid en haast behoren bij het computertijdperk, waarin digitaal de boventoon voert. Geduld lijkt daarom geen moderne eigenschap te zijn. In de Bijbel komen we het tegen bij de zogenaamde ‘vruchten van de Geest’ (Gal. 5,22). Liefde en geduld worden er met elkaar in verband gebracht (1 Kor. 13, 4 en 7).  Het woordenboek verwijst vooral naar termen als: wachten, verdragen, de tijd nemen.

Eerste vonk

Gevoelens, onze emoties, zijn een rijkdom: je kunt er mee liefhebben, genieten; maar ze zijn soms ook een gevaar: ze kunnen ons beheersen en overweldigen. In verband met de liefde schrijft paus Benedictus XVI dat het gevoel een geweldige eerste vonk kan zijn, maar uiteindelijk verbonden dient te worden met het verstand en de wil (Deus caritas est, 17).

“Een uur geduld is meer waard dan vele dagen vasten”
- Heilige pastoor van Ars

Bij geduld spreekt de traditie over een deugd, dat wil zeggen een voortdurende goede gezindheid, kalmte, lijdzaamheid en berusting, onbevangen open staan voor wat komen gaat.

Groeien in Godsvertrouwen

Theresia van Ávila zegt kort en goed: “Geduld bereikt alles.”

Van de heilige pastoor van Ars, die een zeer geagiteerd karakter had en zich uit vroomheid soms streng in zijn voeding beperkte, is de uitspraak: “Een uur geduld is meer waard dan vele dagen vasten.” “Voor de Heer is één dag als duizend jaren; duizend jaren zijn als één dag” (2 Petr. 3,8). God ziet altijd het grote geheel, terwijl wij steeds beperkt zijn tot hier en heden. Alleen vanuit dit besef  groeit bij mensen Godsvertrouwen.

Op de rem trappen

Zeker in onze dagen is het belangrijk om nu en dan op de rem te trappen. Het leven vertraagt. Ons inzicht wordt verdiept. Dikwijls betekent dat: wachten, verdragen. Het houdt veelal in: minder gehaast zijn en tegelijk meer geopend voor wat onvoorzien op ons af komt. Geduld vraagt om oefening en volharding, waarin de heiligen ons voorgaan.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het is niet helemaal verwonderlijk dat de in onze streken nogal bejubelde Tsjechische theoloog Tomáš Halík zijn bekendste boek de titel gaf Geduld met God. Het gaat om geordende, gekanaliseerde emotie, om doorleefde innerlijke gedrevenheid. Dat is de vuurplaats waar God zijn Geest kan ontsteken. Missionair zijn is iemand naar Christus leiden en zo dichter naar God; daarvoor dient men hem of haar eerst te voeren naar de poort van het Mysterie. Liefde en hoop zijn daarbij onmisbare elementen. Zij bewijzen zich vaak door geduld.

Simone Weil benadrukt: “Geduldig en hoopvol wachten zijn het fundament van christelijke spiritualiteit.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.