<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Overweging

Het evangelie is voor iedereen, niemand uitgesloten

KN Redactie 22 november 2023
image
Paus Franciscus spreekt op 22 november de gelovigen toe op het Sint-Pietersplein. Foto: CNS - Pablo Esparza

Tijdens de algemene audiëntie van 22 november legde paus Franciscus uit dat christenen open moeten staan voor iedereen, om aan iedereen de Blijde Boodschap te kunnen brengen.

We hebben vorige week gezien dat vreugde een aspect is van de christelijke verkondiging. Vandaag wil ik stilstaan bij een tweede aspect: de christelijke verkondiging is voor iedereen.

Jezus verlangt ernaar dat zijn evangelie voor iedereen is. Die bevat namelijk een levensvervulling die bestemd is voor iedere man en iedere vrouw, want voor allen is Christus geboren, gestorven en opgestaan. Voor iedereen: niemand uitgesloten.

Open blik

Laten wij in dienst staan van de universele bestemming van het evangelie; en laten we ons onderscheiden door het vermogen om over onze eigen grenzen heen te kijken. Christenen moeten een open en brede blik hebben, zoals Jezus, die van zijn aanwezigheid in de wereld een voortdurende reis maakte, met de bedoeling iedereen de hand te reiken en zelfs te leren van sommige van zijn ontmoetingen.

Verrassende ontmoeting

Kijk maar naar de verrassende ontmoeting die Jezus heeft met een buitenlandse vrouw, een Kananeese vrouw die Hem smeekt haar zieke dochter te genezen (vgl. Mt. 15,21-28). Jezus weigert en zegt dat Hij alleen gezonden is “tot de verloren schapen van het huis van Israël” en dat het niet goed is “het brood dat voor de kinderen bestemd is aan de honden te geven”.

Maar de vrouw antwoordt “dat de honden toch ook de kruimels eten die van de tafel van hun meesters vallen”. Jezus is stomverbaasd en zegt: “Vrouw, ge hebt een groot geloof! Uw verlangen wordt ingewilligd.”

“Alle vrienden van de Heer hebben de schoonheid, maar ook de last ervaren van het ‘uitverkoren’ zijn door Hem”

Deze ontmoeting is uniek: niet alleen brengt iemand Jezus op andere gedachten en is dat ook nog een buitenlandse en heidense vrouw, maar de Heer wordt zelf bevestigd dat zijn verkondiging niet beperkt moet blijven tot zijn volk, maar open moet staan voor iedereen.

De Bijbel laat ons zien dat wanneer God iemand roept en een verbond met iemand sluit, het criterium altijd dit is: Hij kiest iemand uit om anderen te bereiken, dat is Gods roeping. Alle vrienden van de Heer hebben de schoonheid, maar ook de verantwoordelijkheid en de last ervaren van het ‘uitverkoren’ zijn door Hem. En allemaal hebben ze ontmoediging ervaren door hun zwakheden of het verlies van hun zekerheden.

Geen voorrecht

Maar misschien is de grootste verleiding wel om de ontvangen roeping als een voorrecht te beschouwen. We kunnen niet zeggen dat we bevoorrecht zijn in vergelijking met anderen, nee. Je bent geroepen tot dienstbaarheid. En God kiest iemand om iedereen lief te hebben, om iedereen de hand te reiken.

We moeten ook de verleiding weerstaan om het christendom te identificeren met een cultuur, met een etnische groep, met een systeem. Op die manier verliest het zijn echt katholieke aard, dat wil zeggen, de universele aard, het er zijn voor iedereen.  Wij zijn geen kleine groep eersteklas uitverkorenen. Het evangelie is niet alleen voor mij, het is voor iedereen, laten we dat niet vergeten. (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.